ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Η δημοκρατία του Ερντογάν δεν μπορεί να είναι πρότυπο για μας

Σκουρλέτης: Η δημοκρατία του Ερντογάν δεν μπορεί να είναι πρότυπο για μας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Θλιβερή χαρακτήρισε ο  Πάνος Σκουρλέτης την τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης, που στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ  για τη θέση του απέναντι στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα,

Σε συνέντευξή του στους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα στο Mega, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα:

«Είναι μια θλιβερή ανακοίνωση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν τιμά τη σημερινή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιλέγει την εκδίκηση έναντι της ζωής. Η κυβέρνηση επιλέγει να υπονομεύσει το κράτος δικαίου, έναντι της ευνομούμενης και λειτουργούσας δημοκρατικής Πολιτείας.

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον ίδιο της τον νόμο, που πρόσφατα ψήφισε. Μια διάταξη, που ενδεχομένως να ήταν φωτογραφική για τον κ. Κουφοντίνα. Από τη στιγμή που καταργήθηκε η δυνατότητα έκτιση της ποινής του στις αγροτικές φυλακές, ο νόμος λέει ότι πρέπει να επιστρέψει στις φυλακές που ήταν πριν, δηλαδή στον Κορυδαλλό.

Αυτό είναι ρύθμιση της κυβέρνησης και δεν το κάνει. Διότι επιλέγει να στείλει κάποια ακατανόητα σήματα, τα οποία είναι σε βάρος της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας. Ε, όχι. Δεν πρέπει να γράψουμε μια “μαύρη σελίδα”, χάριν εμμονών, χάριν εκείνου του τμήματος της κυβέρνησης που προσπαθεί να απευθυνθεί σε ένα ακροδεξιό, συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας.

Εμείς επιλέγουμε, όχι να υπερασπιστούμε αυτά τα οποία έκανε ο κ. Κουφοντίνας -ο κ. Κουφοντίνας δικάστηκε και καταδικάστηκε για τις εγκληματικές του πράξεις- επιλέγουμε να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου, τη Δημοκρατία, την αξία της ζωής που είναι πάνω απ’ όλα».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε

«Η κυβέρνηση επιλέγει έναν ρόλο σαν αυτόν της Θάτσερ που, κάτω από άλλες συνθήκες, είχε συνδέσει το όνομά της με μια αντίστοιχη απεργία πείνας, του Μπόμπι Σαντς, και του Ερντογάν από την άλλη, για να μιλήσω με πιο σύγχρονους όρους. Η Δημοκρατία του Ερντογάν δεν μπορεί να είναι πρότυπο για μας».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι:

«Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, ήταν αναπόφευκτη αυτή η πορεία; Κάναμε ό,τι έπρεπε, ως οργανωμένη Πολιτεία, για να μη φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο και να βρισκόμαστε σε ένα σχετικό αδιέξοδο; Κάναμε ό,τι έπρεπε για τα σχολεία, που αποδείχτηκε τώρα, στο τρίτο κύμα πανδημίας, ότι για άλλη μια φορά άνοιξαν-έκλεισαν χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα; Κάναμε ό,τι έπρεπε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν είδαμε λεωφορεία πληρωμένα με τη μέθοδο του leasing που δεν είχαν ανοιγόμενα παράθυρα, την ίδια στιγμή που λοιμωξιολόγοι, στα δικά σας, τα τηλεοπτικά παράθυρα, λέγανε ότι είναι υπερμεταδότες; Κάναμε ό,τι έπρεπε για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, όταν ακόμη δεν έχουμε ένα σχέδιο μαζικών προσλήψεων γιατρών; Για να προχωρήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, παίρνουμε εμβολιαστές από άλλες υγειονομικές μονάδες και τους βάζουμε να κάνουν εμβόλια τη στιγμή που, πραγματικά, έχει αδειάσει το δημόσιο σύστημα υγείας από γιατρούς. Όλα αυτά είναι τεράστια προβλήματα και η κυβέρνηση έχει μια τεράστια πολιτική ευθύνη ως προς τη διαχείριση».

Τα εμβόλια

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε τη στάση της κυβέρνησης για τις πατέντες των εμβολίων, ως εξής

«Όταν δίνεται μια μάχη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορα ασφαλή και μαζική παραγωγή εμβολίων, η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με εκείνες τις δυνάμεις που είναι υπέρ της άρσης των εμποδίων για την πρόσβαση στην πατέντα. […] Έχει ταχθεί, για την ώρα, δυστυχώς, με τα συμφέροντα κάποιων φαρμακευτικών εταιριών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ