ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κοκτέιλ» προκλήσεων και προπαγάνδας από την Άγκυρα

«Κοκτέιλ» προκλήσεων και προπαγάνδας από την Άγκυρα
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στην επέτειο της αποτυχίας των σχεδίων της στον Έβρο, η Άγκυρα κατέφυγε στην προσφιλή τακτική της προπαγάνδας.

Η τουρκική διπλωματία απηύθυνε ακόμη ένα έωλο κατηγορητήριο για δήθεν επεισόδιο σε βάρος προσφύγων από στελέχη των ελληνικών αρχών σε έδαφος του ποταμού.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλους εκείνους που εμπλέκονται σε push-back να σταματήσουν αυτή τη μεταχείριση που στρέφεται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν η εξόχως προκλητική διατύπωση στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Νωρίτερα, μέσω Twitter, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με την γνωστή ομηρική φράση, επιβράβευσε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για τη νικηφόρα προσπάθειά τους στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης» έγραψε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στοχευμένα μηνύματα Δένδια – Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε μια ξεκάθαρη υπενθύμιση προς την Άγκυρα.
«Ουδείς πρέπει να μείνει με την εντύπωση ότι η Τουρκία οφείλει να δείξει καλή

διαγωγή μόνο για ένα μήνα ακόμη. Η τουρκική συμπεριφορά θα συνεχίσει να παραμένει στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά τον Μάρτιο» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Τον θετικό αντίκτυπο της απειλής των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της τουρκικής επιθετικότητας εξηγεί στην εφημερίδα Le Figaro, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Κάθε φορά που υπάρχει μια εστία έντασης στην περιοχή, η Τουρκία αναπτύσσει τη στρατιωτική της παρουσία, εκδηλώνει μονομερείς ενέργειες και χρησιμοποιεί μια ρητορική που κρύβει μια πραγματική επεκτατική και αναθεωρητική βούληση. Πρωτίστως αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κόκκινες γραμμές συμμάχων για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, φρένο στις τουρκικές επιδιώξεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο βάζει η ανάλυση ενός εκ των σημαντικότερων εμπειρογνωμόνων για την Τουρκία.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών, Γκίντερ Ζόιφερτ, υποστηρίζει ότι το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί μια κόκκινη γραμμή για όλους τους συμμάχους.

«Είναι πραγματικά δύσκολο για την Τουρκία να αμφισβητήσει το καθιερωμένο πλαίσιο λύσης για το Κυπριακό. Δεν θα γίνει αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» σημείωσε ο Γκ. Ζόιφερτ, μιλώντας στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Στην ίδια ανάλυση περιγράφεται ως κόκκινη γραμμή και η επιμονή της Τουρκίας να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των καταπιεσμένων μουσουλμάνων.

Έστειλε τις προσκλήσεις ο Γκουτέρες

Εν μέσω αυτού του κλίματος ξεκίνησε και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη, πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη 27 με 29 Απριλίου, μετά την αποστολή των σχετικών προσκλητηρίων από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι στόχος της Διάσκεψης θα είναι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές, ώστε να διαπραγματευτούν μια διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Κυπριακές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει, ήδη, διαμηνύσει στον Αντόνιο Γκουτέρες την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ