ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη «προεδρικών» - «ομπρέλας» στις Νομαρχιακές

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη «προεδρικών» - «ομπρέλας» στις Νομαρχιακές
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα εκλεγούν οι Νομαρχιακές σε Α Αθήνα, Ανατολική Αττική και Πειραιά, οπότε θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Μέχρι τότε, η επιφυλακτικότητα πρέπει να συνοδεύει τις όποιες εκτιμήσεις για τρεις λόγους:

-Οι πληροφορίες που διοχετεύουν οι τάσεις, μοιάζουν ως ένα βαθμό με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιούν οι παρατάξεις για τις φοιτητικές εκλογές, δηλαδή ενέχουν στοιχεία ερμηνείας ως προς την πολιτική ταυτότητα των εκλεγμένων.

-Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται συμμαχίες μεταξύ των τάσεων, οπότε τα αποτελέσματα δεν συνιστούν καθαρή αποτύπωση των συσχετισμών στη βάση.

-Στην περιφέρεια δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα τα όρια των τάσεων.

Η εικόνα

Χτες Κυριακή ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη Νομαρχιακή Βόρειας Αθήνας, την πιο μεγάλη της χώρας. Η «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξέλεξε 24 μέλη στο όργανο, η «προεδρική» «Κίνηση Μελών» 11 και η «ΡΕΝΕ» (διάσπαση της Κίνησης) 6.

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη εικόνα διαμορφώνεται ως εξής (με τις αναγκαίες επιφυλάξεις στις οποίες αναφερθήκαμε:

-Είναι σημαντικά αυξημένη η συμμετοχή στις διαδικασίες σε σχέση με το παρελθόν. Λογικά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται μεταξύ 50 και 60 χιλιάδων, δηλαδή έχουν περίπου διπλασιαστεί. Ο αριθμός είναι βέβαια αρκετά μικρότερος από το στόχο που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας.

-Κίνηση Μελών και Ομπρέλα μάχονται σκληρά για την πρώτη θέση. Λογικά την πρωτιά θα την κερδίσει η Κίνηση Μελών, αλλά πρέπει να το δούμε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Η εσωκομματική σύγκρουση στα αστικά κέντρα είναι οξεία. Την Κυριακή είχαμε εντάσεις στην Ανατολική Αττική, ενώ στα Βόρεια όλα τα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη, είχαν ακολουθήσει πιστά τις σταυροδοσίες των τάσεων.

-Ανεξάρτητα από το ποια τάση θα βγει τελικά πρώτη, η «Ομπρέλα» καταγράφει ισχυρή παρουσία η οποία μπορεί να ξεπεράσει και το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η συμμαχία των 53+ με τους «βασικούς μετόχους» (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης), το Αριστερό Δίκτυο (Βιτσας, Καλαμαρά) και ιστορικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δημιουργεί νέα δεδομένα στον εσωκομματικό συσχετισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της Ομπρέλας δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό «εσωκομματική αντιπολίτευση».

-Όπως αναμενόταν, η διάσπαση των «προεδρικών» σε Κίνηση Μελών και ΡΕΝΕ περιέπλεξε ακόμα περισσότερο ένα ήδη σύνθετο εσωκομματικό τοπίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ