ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολικά γεύματα: Πυρά από την αντιπολίτευση για τη διακοπή τους

Σχολικά γεύματα: Πυρά από την αντιπολίτευση για τη διακοπή τους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει για την κυβέρνηση για τη διακοπή των σχολικών γευμάτων.

Σε ανακοίνωσή του οι Θεανώ Φωτίου και Νίκος Φίλης ανέφεραν:

«Από σήμερα, 1η Μαρτίου και για άγνωστο χρονικό διάστημα, σταματά η σίτιση των μαθητών και η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται για 185.000 γεύματα, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά σε 1.266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.»

Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν ότι

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, καθήλωσε τον αριθμό των γευμάτων σε αυτό το νούμερο και επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα.»

Οι κ. Φίλης και Φωτίου υπογραμμίζουν:

«Η κυβέρνηση με συνεχή προσκόμματα και καθυστερήσεις επιχειρεί να καταργήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογου με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία.

Καλούμε την κυβέρνηση αμέσως τώρα να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα και να τα επεκτείνει με επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλα τα παιδιά του δημοτικού.»

Κάλεσμα Τσακαλώτου στην Εκκλησία

Με ιδιαίτερο τρόπο σχολίασε το ζήτημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Facebook:

«Μένουν παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα και ο λόγος, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η νέα σύμβαση για την εκτέλεση του έργου.

Με αυτό το δεδομένο, θα παρακαλούσα την ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας -που δεν μπορεί να μην ανησυχεί για το ότι μένουν οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίς γεύματα- να δώσει εντολή να μην απασχολούν οι ιερείς την κ. Κεραμέως, ή να φωτογραφίζονται μαζί της, μέχρι η τελευταία να καταφέρει να υπογράψει τις νέες συμβάσεις για τα σχολικά γεύματα που το επιτελικό κράτος δεν έχει καταφέρει εγκαίρως να δρομολογήσει.»

Ερώτηση του ΚΚΕ

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ φέρνει το θέμα των σχολικών γευμάτων στη Βουλή. Οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, και Μανώλης Συντυχάκης αναφέρουν στην ερώτηση που κάνουν στη Νίκη Κεραμέως:

«Στις 26/2, οι 1.227 σχολικές μονάδες (185.000 μαθητές), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η διακοπή της χορήγησης των σχολικών γευμάτων αιτιολογείται από την καθυστέρηση της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη. Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, και μάλιστα αυτή του φαγητού. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.»

Η ερώτηση καταλήγει ως εξής:

«Ερωτάται η κ. Υπουργός Παιδείας, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:

-Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα.

-Να πάρει μέτρα για να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ