ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου

Lockdown: Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου
ΓΤ Πρωθυπουργού Δημήτρης Παπαμήτσος

Η συνεχιζόμενη κακή επιδημιολογική εικόνα, ειδικά στην Αττική, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση για νέα παράταση του lockdown.

Χτες είχαμε 1.269 κρούσματα κορωνοϊού. Ήταν η πρώτη Κυριακή του 2021 με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Οι διασωληνωμένοι ήταν 391, αριθμός που δεν αφήνει αμφιβολίες για την πίεση στο ΕΣΥ. Η πίεση επικεντρώνεται στην Αττική. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στην Αττική υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 12 κλίνες ΜΕΘ COVID.

Στο σημερινό briefing η Αριστοτελία Πελώνη περιέγραψε τη σοβαρότητα της κατάστασης:

«Ένα χρόνο από τότε, ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων που έφτασαν στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.»

Η δήλωση Μητσοτάκη

Την προαναγγελία της νέας παράτασης του lockdown που κανονικά θα έληγε στις 8 Μαρτίου, την έκανε Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα:

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.»

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι:

«Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.»

Οι εμβολιασμοί

Πέρα από το lockdown, η κυβέρνηση επενδύει στο τείχος ανοσίας για τους υπερήλικες, το οποίο χτίζει ο εμβολιασμός. Η Αριστοτελία Πελώνη είπε σχετικά με το θέμα:

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- στους εμβολιασμούς και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί.»

Το ερώτημα βέβαια εκτός από τις αντοχές του ΕΣΥ, αφορά τη στάση των πολιτών σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα. Η κόπωση ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εξής σχόλιο για τη δήλωση του πρωθυπουργού:

«Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη που προανήγγειλε παράταση του lockdown και ζήτησε «να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα δύο εβδομάδες», ότι οι πολίτες προσπαθούν με τεράστιες θυσίες εδώ και έναν χρόνο.


Ο μόνος που δεν προσπαθεί και συνεχίζει ανέμελος είναι αυτός και η κυβέρνησή του που έχουν τη χώρα σε lockdown τέσσερις μήνες. Ανέμελος για τη συνταγογράφηση των τεστ, για τα ΜΜΜ, για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για τα σχολεία, για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών.

Εν τέλει ανέμελος και όταν κατόπιν εορτής απορεί γιατί αυξάνονται τα κρούσματα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ