ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς εκτόνωση το ζήτημα Μουζάλα για την κυβέρνηση

Προς εκτόνωση το ζήτημα Μουζάλα για την κυβέρνηση
EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Η διαφορά είναι ημέρα με την νύχτα», σχολίαζε χθες το βράδυ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή το θέμα Μουζάλα.

Το εν λόγω στέλεχος ήθελε επί της ουσίας να τονίσει πως η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης βαίνει προς εκτόνωση και ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια απειλή για την κυβερνητική συνοχή.

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του, εφόσον επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και, πιθανότατα, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης στη Βουλή, όπου προαναγγέλλεται σκληρή μάχη με την αντιπολίτευση για τα θέματα δικαιοσύνης και διαπλοκής.

Ανεπισήμως, πάλι γίνεται κατανοητό ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, που ήταν αρκετά κλικ πιο ήπιες συγκριτικά με τις αρχικές για το θέμα Μουζάλα, έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου που εκτιμά ότι ο κίνδυνος μίας αποσταθεροποίησης έχει περάσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι αντιπροσωπείες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων συναντήθηκαν χθες για να προετοιμάσουν από κοινού την παρουσία της συγκυβέρνησης στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης της Τρίτης που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από την συνεργασία αυτή, για να καταδείξουν το θετικό κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

Γενικώς, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση πως θα βρεθεί μία ειρηνική λύση στη «διαφορά» των δύο εταίρων, που δεν θα διαταράξει τις κυβερνητικές ισορροπίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ζητηθεί η παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, μία τέτοια κίνηση ενέχει το ρίσκο ενός νέου προβλήματος από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται στο πλευρό του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει στην θέση του.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είναι τόσο σημαντικά τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες που το θέμα Μουζάλα θα ατονήσει και δεν θα απασχολεί σε μεγάλο βαθμό ούτε τον Πάνο Καμμένο. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για μία αυξημένη πιθανότητα να εξετάσει ο πρωθυπουργός την πιθανότητα ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, που θα δώσει λύσεις χωρίς να χρειαστεί ούτε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να κάνει πίσω, ούτε ο Γιάννης Μουζάλας να απομακρυνθεί. Το θέμα είναι πότε θα κάνει αυτήν την επιλογή, συνδυάζοντάς την ενδεχομένως και με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στήριξη σε Μουζάλα από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση στήριξης στον κ. Μουζάλα προέβη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με το έργο του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και της απαράδεκτης στάσης των χωρών του Βίσεγκραντ που επέλεξαν την πολιτική των κλειστών συνόρων, ο κ. Μουζάλας αποδεικνύει πως ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ