ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νέα «αμερικανική» εικόνα του Αλέξη Τσίπρα

Η νέα «αμερικανική» εικόνα του Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Στη σύγχρονη «μεγάλη» πολιτική η εικόνα είναι εξίσου σημαντική όσο και το πολιτικό περιεχόμενο.

Για την ακρίβεια, η εικόνα ενίοτε γίνεται πιο σημαντική από τον λόγο των ηγετών γιατί εκπέμπει περισσότερα και πιο μεγάλης εμβέλειας μηνύματα. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι ήταν η χτεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα για Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ήταν η εικόνα του νέοου ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη θέλει ο πρόεδρος του.

Θύμιζε Αμερική

Η πρώτη (αντανακλαστική) εντύπωση από την εκδήλωση, ήταν ότι επρόκειτο για μια πολύ «αμερικανική» εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, δεν είχαμε ο παραδοσιακό κόκκινο φόντο με τα εμβλήματα του κόμματος. Αυτή τη φορά βλέπαμε πίσω από τον κ. Τσίπρα σε οθόνες το κοινό που παρακολουθούσα την εκδήλωση, όπως συνήθως κάνουν οι Αμερικανοί πολιτικοί. Βεβαίας, κι εδώ έγκειται η πρωτοτυπία του στησίματος, το background είχε προσαρμοστεί στην εποχή του κορωνοϊού, δηλαδή το κοινό μέσω Zoom.

Σε ερώτηση του CNN Greece αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει τη συνδρομή Αμερικανών συμβούλων επικοινωνίας, πολύ στενός συνεργάτης ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, έχουμε προσλάβει τον… Μπάνον. Αυτά είναι αστεία πράγματα.»

Τα 4 μηνύματα.

Το background των προσώπων μέσω Zoom έστειλε 4 μηνύματα στα οποία επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάσημα:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν. Η συμμετοχή «από τα κάτω» διαμορφώνει την πολιτική του, θέλει να πει ο κ. Τσίπρας. Αυτό βέβαια είναι το κλασικό μήνυμα ενός background το οποίο αποτελείται από το κοινό μιας εκδήλωσης

2. Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο ενσωματώνονται οργανικά στο τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική. Ας θυμηθούμε και το εγχείρημα του iSYRIZA.

3. Το πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία δεν πρέπει να εμποδίσει τις πολιτικές διαδικασίες. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει όχημα για να ξεπεραστούν (όσο γίνεται) τα πραγματικά εμπόδια που βάζει στην πολιτική συμμετοχή η ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

4. Η εικόνα του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική από αυτήν που είχε το κόμμα μέχρι τώρα. Είναι η εικόνα ενός κόμματος που ανοίγει και διαμορφώνεται από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτό. Αυτό το μήνυμα βέβαια υπονοεί ιδεολογικές μετατοπίσεις.

Το νέο Δημόσιο και οι συνομιλητές

Στα χαρακτηριστικά της χτεσινής εκδήλωσης που θα έπρεπε να κρατήσουμε:

-Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες που δεν ανήκουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι δεν συνομιλεί μόνο με τους «δικούς του», αλλά με όλους όσοι έχουν ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν.

-Το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ συνιστά μέρος της έννοιας του «νέου Δημοσίου» στην οποία θα επιμείνει ο κ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα. Αν κρίνουμε από τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη χτεσινή εκδήλωση, το «νέο Δημόσιο» μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα ενοποίησης όλων των τάσεων του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ