ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι η Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι η Τουρκία

Σε εξέλιξη είναι η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, στις Βρυξέλλες, μετά και την πρωινή συνάντηση Τουσκ-Γιούνκερ και Ρούτε με τον Αχμέντ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι "28" ενημερώνονται για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters διπλωμάτης της ΕΕ, έκανε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.

Προηγήθηκε το πρόγευμα εργασίας μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ντόναλντ Τουσκ και του Μαρκ Ρούτε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να προσέρχονται στο κτίριο που θα γίνει η σύνοδος, προκειμένου να παρουσιάσουν στον Αχμέτ Νταβούτογλου την κοινή πρόταση των «28» στην οποία κατέληξαν χθες.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, αν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, τότε την Κυριακή κιόλας μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να προσέρχονται στο κτίριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος με την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο έχει καταγραφεί πρόοδος, χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει σε λύση.

Πριν από λίγο μπήκε στο κτίριο όπου θα γίνει η Σύνοδος ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που, ιδιαίτερα ευδιάθετος, χαιρέτησε τον δημοσιογράφο Peter Spiegel.

Νωρίτερα

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως ξεπέρασαν τις αντιθέσεις τους και θα παρουσιάσουν την συμφωνία στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος κι εκείνος απάντησε «η αυτοψία θα δείξει».

Πολλοί αναλυτές διαπιστώνουν πως η προωθούμενη συμφωνία είναι διάτρητη νομικά ενώ και οι ίδιοι οι εμπνευστές της είναι αβέβαιοι για την βιωσιμότητά της.

Η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει την Συνθήκη της Γενεύης και η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο πολύ γρήγορα, πριν ξεκινήσουν οι απελάσεις και επανεισδοχές προσφύγων και μεταναστών. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε παραβίαση της Συνθήκης.

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για την προσφυγική κρίση εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το πρωί της Παρασκευής. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία με τους ηγέτες της ΕΕ, σχετικά με το προσφυγικό.

Στην πρώτη συνάντηση της μέρας πραγματοποιείται το πρόγευμα εργασίας του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ παρίσταται και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι 28 ηγέτες είναι ουσιαστικά το κείμενο προσυμφωνίας που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Διαφοροποίηση υπάρχει στο σημείο όπου η συμφωνία προβλέπει 72.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, αντί για τις 160.000 που προέβλεπε το αρχικό κείμενο. Επιπλέον, προβλέπεται ότι τα αιτήματα ασύλου προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα θα εξετάζονται επί ελληνικού εδάφους.

Στην πρόταση προβλέπεται -μεταξύ άλλων- σημαντική κινητοποίηση από ευρωπαϊκής πλευράς και ενίσχυση της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα αιτήματα ασύλου με ταχύτητα και να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot καθώς θα χρειαστεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες. Πρόθεση των Ευρωπαίων είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, όμως η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχουν αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα ενισχύει οικονομικά την Αθήνα η οποία θα αναλάβει να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενείας των προσφύγων.

Τι ζητά η Ελλάδα

- Άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.
- Σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της ΕΕ
- Πλήρη εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
- Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Επίσης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είπε ότι η Τουρκία ζητά περισσότερα από αυτά που μπορεί να της δώσει η Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα της συμφωνίας.

"Η ΕΕ πρέπει να δει τη συνολική εικόνα", είπε τούρκος αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας", είπε.

tsipras

Την ίδια στιγμή τα αγκάθια που φαίνεται να παρουσιάζονται στην συμφωνία για την ελληνική πλευρά είναι πως -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ZDF- η μετεγκατάσταση προσφύγων θα παραμείνει εθελοντική για τα κράτη- μέλη κάτι που σημαίνει ότι καμία χώρα δεν θα υποχρεωθεί να δεχθεί πρόσφυγες.

Μέρκελ: H Eλλάδα δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί

«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας»., δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος του δείπνου εργασίας των 28.

Σημείωσε πως βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε. Εξήγησε επίσης ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι η σημερινή μέρα θα είναι δύσκολη ημέρα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Σκληρή στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει βέτο, αν ζητηθεί "ξεπάγωμα" κεφαλαίων, χωρίς η Τουρκία να έχει πριν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία» και υπερασπίστηκε τη θέση της Βιέννης σημειώνοντας:

«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί την Αυστρία ότι συμπεριφέρεται μονομερώς ή ότι δεν σέβεται τους πρόσφυγες», ανέφερε.

Όπως τόνισε, η Αυστρία αποτελεί τη χώρα που έχει υποδεχθεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δε θα γίνει ανοιχτή φυλακή για πρόσφυγες

Ο κ. Νταβούτογλου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε αρκετά επιφυλακτικός προς τις προθέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Όπως τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, διαβλέπει δυσκολίες στην τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά ελπίζει σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες. «Βλέπουμε κάποιες δυσκολίες εντός της Ε.Ε. για την τήρηση των όρων.
Συζητήσαμε το θέμα με την κα Μέρκελ στο τηλέφωνο την περασμένη εβδομάδα και με τον Τουσκ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα». Ανέφερε, όμως, ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί μία συμφωνία που θα μετατρέψει την Τουρκία σε «ανοικτή φυλακή» για πρόσφυγες, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη τής Τουρκίας στην ΕΕ όταν τους συναντήσει αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ