ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αλλάξτε μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας - Γεωργιάδης: Δεν είπατε λέξη για τον Κουφοντίνα

Τσίπρας: Αλλάξτε μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας - Γεωργιάδης: Δεν είπατε λέξη για τον Κουφοντίνα
INTIME

Σφοδρή κι εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση με επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει μοντέλο και να αντιληφθεί ότι η υγειονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους.

«Διανύουμε πέντε μήνες lockdown, κυκλοφορούμε τέσσερις μήνες με sms και απαγορεύσεις, με κλειστή την οικονομία, το λιανεμπόριο, την εστίαση, τα σχολεία και τι καταφέραμε; Τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο για άλλη μια φορά», ανέφερε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις και συμπλήρωσε ότι «η συνολική διαχείριση της πανδημίας είναι μια μεγάλη αποτυχία» με την κυβέρνηση να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα υποστήριξε ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει βιώσει ένα τόσο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown και παρόλα αυτά η Ελλάδα έφτασε και πάλι στο σημείο «0».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, διερωτήθηκε γιατί χαρακτηρίστηκαν «έξυπνα» και σημείωσε πως όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του θύμισαν την παροιμία «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα «έξυπνα» μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν αλλαγές στον κωδικό «6» που είχαν γίνει μετά την ποδηλατάδα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα. «Και τώρα θα βάλετε αστυνομικούς να συνοδεύουν ανθρώπους που πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη για να διαπιστώσουν εάν λένε αλήθεια», είπε και με αφορμή απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου για την Ικαρία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να οργανώσει ένα «πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία με φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο» και έβαλε στο στόχαστρό του τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, κάνοντας λόγο για σωρεία απευθείας αναθέσεων. «Θα βάλατε φρένο σε αυτή την κυρία;.. Έχετε φάει και τα πόμολα με τον ορυμαγδό παράνομων αναθέσεων», είπε. Αναφέρθηκε στους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς, μιλώντας για «ανηθικότητα» του γαλάζιου κομματικού κράτους» και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και γιατρών και θεραπείες -όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα- για να σωθούν ζωές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τροπολογία που δίνει παράταση στην κατεδάφιση αυθαιρέτων και διερωτήθηκε, εάν η ρύθμιση σχετίζεται με εκλογικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου «να αποφύγετε το τσουνάμι που έρχεται». Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε πως «πέντε χρόνια πρωθυπουργός ήταν ο Τσίπρας, γιατί δεν τα κατεδάφιζε; Γιατί είστε υποκριτές και ψεύτες. Αν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις, να μας το πείτε για να επανεξετάσουμε την τροπολογία».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στις δηλώσεις Δρίτσα αλλά και την υπόθεση Κουφοντίνα που ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα. Το γεγονός μάλιστα, σχολιάστηκε από τον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που «είδε» σημαντική -όπως είπε- αλλαγή στάσης.

«Η λέξη Κουφοντίνας και απεργία πείνας δεν βγήκε από τα άλαλα χείλη του, κατάλαβε πόση ζημία υφίσταται από τη στήριξη του αιτήματος του τρομοκράτη, αλλά θα πιει το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο πανό με το σύνθημα «γεννήθηκα 17Ν» και στο «όταν οι αντάρτες κατέβουν στην Αθήνα τότε η πλατεία Συντάγματος θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στην κριτική για την πανδημία, συνέστησε λίγες εβδομάδες υπομονή, καθώς η έξοδος από πανδημία είναι κοντά. «Έχετε όλοι κουραστεί, έχουμε όλοι κουραστεί, αλλά είμαστε ένα βήμα πριν το τέλος του εφιάλτη, λίγες εβδομάδες υπομονή κι όλα θα πάνε καλύτερα», είπε. «Η χώρα κρατήθηκε όρθια και είναι χώρα πρότυπο για την πανδημία», ανέφερε σε άλλο σημείο της απάντησης του προς τον Αλεξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία που δεν μπορεί να ακυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λοιδόρησε -όπως είπε- ο Αλεξης Τσίπρας χααρκτηρίζοντας την πρόταση γελοία και τώρα έγινε επίσημη θέση της ΕΕ. «Αυτά βλέπει ο λαός και φεύγει μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα», είπε.

Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες για τη Σοφία Νικολάου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να ελεγχθούν και πώς είναι αρκετές για να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ