ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός στο CNN Greece: Με τα νέα μέτρα φάνηκε το αδιέξοδο στη διαχείριση της πανδημίας

Ξανθός στο CNN Greece: Με τα νέα μέτρα φάνηκε το αδιέξοδο στη διαχείριση της πανδημίας
ΙΝΤΙΜΕ

Σε σχόλιο του στο CNN Greece ο Ανδρέας Ξανθός άσκησε σκληρή στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι:

«Η αίσθηση μου μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι ότι πιστοποιείται το αδιέξοδο στη διαχείριση της πανδημίας. Οι συνεχείς ανανεώσεις του lockdown συνιστούν ομολογίες αποτυχίας. Είναι ενδεικτική η απελπισία των κυβερνητικών επικοινωνιολόγων που ονομάζουν "έξυπνα μέτρα" την παράταση του lockdown».

Ο Ανδρέας Ξανθός προσέθεσε:

«Η στάση της κυβέρνησης οδηγεί στην εξαιρετικά επικίνδυνη απονομιμοποίηση της αναγκαιότητας και αποτελεσματικότητα των μέτρων. Εδραιώνεται η πεποίθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει σχέδιο και προοπτική εξόδου από τον φαύλο κύκλο».

«COVIDΟποίηση» και όχι η θωράκιση του ΕΣΥ

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε:

«Την ίδια ώρα, δεν προκύπτει σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ, οι αντοχές του οποίου συνιστούν τον δείκτη για τη διαχείριση της πανδημίας. Αυτό που βλέπουμε είναι η "COVIDΟποίηση" και όχι η θωράκιση του ΕΣΥ. Όλες οι δυνάμεις του συστήματος διοχετεύονται στην αντιμετώπιση της ασθένειας Covid, κάτι που έχει ως παράπλευρη απώλεια την ελλιπή αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Από αυτήν την κατάσταση προκύπτουν τρία πολύ αρνητικά αποτελέσματα:

1. Μπαίνουν σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνια, σοβαρά και απειλητικά νοσήματα.

2. Θα έχουμε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σε άλλη συνθήκη.

3. Πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Προφυλαγμένος από την COVID, ο ιδιωτικός τομέας υποδέχεται μεγάλη γκάμα περιστατικών που κανονικά θα αντιμετωπίζονταν στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια έμμεση ή παθητική ιδιωτικοποίηση της Υγείας η οποία είναι έτσι κι αλλιώς προβληματική, αλλά γίνεται ακόμα πιο προβληματική σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης».

Τα μέτρα

Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε ότι: «Δεν είναι μονόδρομος η συνέχιση του lockdown. Χρειαζόμαστε συνδυαστικά μέτρα σε τρία επίπεδα:

-Βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης. Οι επιδημίες αντιμετωπίζονται πρωτίστως στην κοινότητα και δευτερευόντως στα νοσοκομεία.

-Αποσυμφόρηση του ΕΣΥ μέσα από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Δεν μπορεί αυτή τη μάχη να τη δίνει μόνο του το δυναμικό του ΕΣΥ. Ούτε γίνεται να υπάρχει 100% πληρότητα στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία όπως το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός, ενώ τα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν διαθέσιμες δυνατότητες. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή του Ερρίκος Ντυνάν σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID.

-Να γίνουν παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους ώστε να μην είναι εστίες υπερμετάδοσης. Πρέπει επίσης να στηριχτούν οικονομικά οι πληττόμενοι για να μην παραβιάζονται τα μέτρα λόγω οικονομικού αδιεξόδου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ