ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενίσχυση του ΕΣΥ γίνεται η «σημαία» του νέου ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Με τη χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Θριάσιο Νοσοκομείο έκλεισε μια εβδομάδα την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε στο ΕΣΥ.

Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ. Χτες στη Βουλή η παρέμβαση του κ. Τσίπρα αφορούσε κατά κύριο λόγο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος κάνει καθημερινά δηλώσεις για το ζήτημα, ενώ ο «αρχίατρος» του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι λόγοι

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ αποδίδεται σε 5 λόγους:

1. Είναι εδραιωμένη η πεποίθηση στην Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα απαιτούνταν και όσα μπορούσε να κάνει για τη θωράκιση του ΕΣΥ απέναντι στον κορωνοϊό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει μάλιστα για «COVIDοποίηση του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο που έκανε ο Ανδρέας Ξανθός στο CNN Greece:

«Αυτό που βλέπουμε είναι η "COVIDΟποίηση" και όχι η θωράκιση του ΕΣΥ. Όλες οι δυνάμεις του συστήματος διοχετεύονται στην αντιμετώπιση της ασθένειας Covid, κάτι που έχει ως παράπλευρη απώλεια την ελλιπή αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.»

2. Για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ στην Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως. Σήμερα στο Θριάσιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Από τις αρχές Γενάρη, με επίσκεψή μου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχα επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει και στην Αττική κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Να φθάσουν δηλαδή τα νοσοκομεία της Αττικής στο κόκκινο. Και ζήτησα σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών προκειμένου να υπάρξει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Η κυβέρνηση αγνόησε την πρόταση αυτή και για τρεις μήνες μας έβαλε σε μια νέα αλλά απολύτως αποτυχημένη και ατελέσφορη καραντίνα, σε ένα lockdown αποτυχημένο.»

3. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου η οποία πιστοποιείται και από δημοσκοπικά ευρήματα είναι ότι με την πανδημία έχει αναδειχτεί η σημασία του ΕΣΥ ειδικά και του δημόσιου τομέα γενικά. Μετά από μια περίοδο απαξίωσης της έννοιας του Δημοσίου, τώρα οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η αγορά δεν έχει λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ:

«Στη χώρα μας, η πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός. Φώτισε τις διαχρονικές ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας και ανέδειξε ξεχασμένες αλλά πολύ βασικές υγειονομικές ανάγκες. Ο μεγεθυντικός αυτός φακός, ανάγκασε ακόμα και αυτούς που μέχρι χθες απαξίωναν το ΕΣΥ, να ανακαλύψουν τη σημασία του και να αντικρίσουν την αλήθεια κατάματα: χωρίς ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη και ασφαλής, χωρίς ισότητα στη φροντίδα, χωρίς αλληλεγγύη στους ευάλωτους, χωρίς δικαιοσύνη στην ιεράρχηση των αναγκών, καμία κοινωνία δε μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στα μέλη της.»

4. Στο ζήτημα του ΕΣΥ το επιτελείο Τσίπρα βλέπει να χαράσσονται οι νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «προόδου» και «συντήρησης». Εμβληματικό ζήτημα διαφοροποίησης είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ην ίδια ώρα όμως που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο κόκκινο και συνολικά το ΕΣΥ έχει φθάσει στα όριά του, η κυβέρνηση φοβάται να ενοχλήσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών.»

5. Τέλος, στο πρόγραμμα για το ΕΣΥ ενοποιούνται όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη το βράδυ δύο ηγετικά στελέχη της «ομπρέλας» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν «εξαιρετική» την παρουσίαση του κ. Τσίπρα για το νέο ΕΣΥ.

Η κριτική στα μέτρα

Παράλληλα με την καμπάνια για το ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα και τη συνολική διαχείριση της πανδημίας. Ανώτερος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε σχετικά ερώτηση του CNN Greece συνόψισε ως εξής την κριτική του κόμματος:

«Η κυβέρνηση ακόμα και τη στιγμή που η Αττική είναι στο όριο αρνείται να κάνει τα αυτονόητα.

  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας το βάρος που του αναλογεί.
  • Συνταγογράφηση των τεστ.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Οι εγκληματικές επιλογές της ΝΔ έχουν δημιουργήσει το σημερινό αδιέξοδο. Μόλις την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι διαχειριζόμαστε ικανοποιητικά την πίεση της πανδημίας. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τον εαυτό της ίσως απλά να πρέπει να αλλάξει τους πολίτες που αδυνατούν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο της.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης