ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Νικολάου για αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Νικολάου για αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κατά παράδοση, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων βρίσκονται στο περιθώριο της επικαιρότητα, επισκιαζόμενοι από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

Η Σοφία Νικολάου φαίνεται ότι αποτελεί εξαίρεση. Η γενική γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής συγκεντρώνει στο πρόσωπό της τα φώτα της δημοσιότητας και προκαλεί τη μήνη της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Νιολάου έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τρεις λόγους.

Πρώτον, θεωρείται εκπρόσωπος της «λογικής Τραμπ» στην Ελλάδα. Η κ. Νικολάου εγκαλείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ενός «ακροδεξιού λαϊκισμού», στο πρότυπο της πολιτικής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα γίνεται λόγος και για οργανική σχέση της κ. Νικολάου με το ρεύμα Τραμπ.

Δεύτερον, ασκείται κριτική στην κ. Νικολαόυ για τον τρόπο διαχείρισης του σωφρονιστικού συστήματος. Κατηγορείται για αυταρχισμό, οπισθοδρομικότητα, καθώς και για ελλιπή μέτρα προστασίας στις φυλακές απέναντι στον κορωνοϊό.

Τρίτον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τη Σοφία Νικολάου πρωταθλήτρια στις αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις.

Τι είπε ο Τσίπρας

Στη Σοφία Νικολάου επιτέθηκε χτες από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων:

«Η κ. Νικολάου, λοιπόν, έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Έδωσε 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού με ανάθεση σε εταιρεία η οποία διαχρονικά ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά όλως τυχαίως μια μόλις μέρα πριν από την ανάθεση καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της στο ΓΕΜΗ. Καταχωρήθηκε μια μόλις μέρα πριν η ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης.»

Η αναφορά του κ . Τσίπρα κατέληξε ως εξής:

«Θα βάλετε φρένο σε αυτήν την κυρία; Έχετε φάει και τα πόμολα πια! Δεν είναι κατάσταση αυτή!»

Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης

Στο ζήτημα επέστρεψε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Περιμένουμε λοιπόν από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση. Επικροτεί ή αποδοκιμάζει το πλιάτσικο της κας Νικολάου με:

- την απευθείας ανάθεση 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων;

- την απευθείας ανάθεση 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020 για να καταθέσει προσφορά μια ημέρα μετά στις 30 Μαρτίου 2020;

- την απευθείας ανάθεση 300.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας και για κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε εταιρεία εμπορίου τροφίμων και ποτών;

- την απευθείας ανάθεση 47.000 ευρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία κατασκευής αμορτισέρ αυτοκινήτων;

- την απευθείας ανάθεση 229.000 ευρώ για προμήθεια μασκών σε εταιρεία εμπορίου εποχιακών ειδών διακόσμησης σπιτιού και καρναβαλικών στολών;

- την απευθείας ανάθεση 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,5 ευρώ, την ίδια περίοδο που άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προμηθεύονταν το ίδιο ακριβώς προϊόν με 8,85 ευρώ;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ