ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ομόφωνη συμφωνία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Σύνοδος Κορυφής: Ομόφωνη συμφωνία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ
Σύνοδος Κορυφής, Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα σε  Ε.Ε και Τουρκία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. H συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Κυριακή 20 Μαρτίου και βασική της πρόβλεψη θα είναι πως όσοι πρόσφυγες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.  

«Η Σύνοδος Κορυφής των "28" ολοκληρώθηκε. Έχει υιοθετηθεί ήδη το κείμενο συμπερασμάτων. Αυτή τη στιγμή οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να καταλήξουν σε κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας», αναφέρει με Tweet εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του τελικού κειμένου της συμφωνίας, ωστόσο σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχο στο reuters μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 45.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας δε θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά το κόστος των επαναπροωθήσεων θα καλυφθεί από την Ε.Ε. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό τη ακριβώς βοήθεια θα λάβει η Ελλάδα που κληθεί να αντιμετωπίσει τις αφίξεις, τις καταγραφές και τα αιτήματα για άσυλο.

Την επίτευξη της συμφωνίας έκανε γνωστή πρώτος με Tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα. «Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», τόνισε ο Σίπιλα.

Ομοίως και ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Τα μηνύματα που έρχονταν και νωρίτερα ήταν ευοίωνα, καθώς όπως είχε δηλώσει προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση θα συναφθεί σήμερα. «Θα το κάνουμε σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ντόναλντ Τούσκ έθεσε στο τραπέζι των «28» την αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας η οποία είναι αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που είχαν σήμερα το πρωί οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έχει θέσει στο τραπέζι των 28 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με τη γνωμοδότηση να υιοθετηθεί χωρίς αλλαγές.

Το τελευταίο προσχέδιο

Στο τελευταίο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα εμπεριέχονταν προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ