ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: Έχουμε περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα από τις διερευνητικές με την Ελλάδα

Καλίν: Έχουμε περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα από τις διερευνητικές με την Ελλάδα
(AP Photo/Emrah Gurel)

Την επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΕΕ εξέφρασε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.  

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες. Όπως η ανανέωση της συμφωνίας μετανάστευσης, η οποία θα ολοκληρώσει το 5ο έτος της στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) και η ανανέωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο χάρτη πορείας για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη μέλη θέλουν μια αυστηρότερη στάση, μια πιο σκληρή γραμμή εναντίον της Τουρκίας, αλλά η ένταξη στην ΕΕ για έναν τέτοιο σκοπό στην Τουρκία δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Καλίν στο Bloomberg.

Στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Καλίν σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία επιδιώκει να επισκευάσει τους δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο, επισημαίνοντας ότι θέλει να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, της Λιβύης και της Παλαιστίνης, τα οποία ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει, και θέλουμε να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν μπορούμε να λάβουμε αμοιβαία εποικοδομητικά μέτρα, μια τέτοια συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και στη σταθεροποίηση της περιοχής από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του αραβικού κόσμου. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα οικονομίας και ασφάλειας, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Δύο χώρες που μιλούν μεταξύ τους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις. Αυτό ισχύει και για τις άλλες τέσσερις χώρες του Κόλπου. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με καμία αραβική χώρα. Θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με την Αίγυπτο και άλλες χώρες του Κόλπου» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, που αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, ο Καλίν αναφέρει: «Η διαδικασία σχετικά με την πρώτη συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα αποτελούν μέρος της ίδιας διαδικασίας. Η διαδικασία εφαρμογής της ίδιας συμφωνίας σε διαφορετικά στάδια βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, με το να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι αυτά τα ζητήματα για εμάς, πηγάζοντας από την ανησυχία για την εθνική μας ασφάλεια».

Σημειώνει δε πως η απόφαση για τους S-400 δεν ελήφθη εν μία νυκτί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ