ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

Είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Υπενθυμίζεται πως το βίαιο περιστατικό προκάλεσε σήμερα εισαγγελική παρέμβαση, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς.

Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Η στάση αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου μέσα από βίντεο αποκαλύφθηκε ότι ασκήθηκε βία κατά πολιτών και προσαχθέντων, έχει προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη.

Και παρότι διατάχθηκε ΕΔΕ από την Αστυνομία από την Κυριακή το απόγευμα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά των 11 συλληφθέντων πολιτών σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται πως στην πλατεία της Νέας Σμύρνης συγκεντρώνεται το Σαββοτοκύριακο αρκετός κόσμος –κάτι που σημαίνει ότι ούτως ή αλλιώς απαιτείται διακριτικός χειρισμός.

Η αστυνομία δέχεται καταγγελίες για τη συγκεκριμένη πλατεία για άτομα που συχνάζουν εκεί και παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που λίγο πριν από τις 15:00 ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο για να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Γρήγορα ο έλεγχος χάθηκε και σε βίντεο αστυνομικός εμφανίζεται να χτυπά με πτυσσόμενο γκλοπ έναν νεαρό, ακόμη και την ώρα που είναι πεσμένος στο έδαφλος.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και πολιτών που είχαν βγει με τα παιδιά τους για μία βόλτα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η εκδοχή που δόθηκε στη ΓΑΔΑ από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στα περιστατικά στην πλατεία ανέφερε ότι 30 άτομα επιτέθηκαν σε άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την ώρα που έκανε ελέγχους για τα μέτρα κατά του Covid-19.

H ΓΑΔΑ αναφέρει ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Οι σκηνές βίας που αποτυπώθηκαν στα βίντεο ακολούθησαν της επίθεσης, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, και τραβήχτηκαν κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν άτομα που αντιδρούσαν στην προσαγωγή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες από περίοικους, κάποιοι νεαροί διαμαρτυρήθηκαν όταν αστυνομικοί βεβαίωσαν κατά τους ελέγχους πρόστιμο σε οικογένεια με τρία παιδιά.

Η αστυνομικοί επενέβησαν κατά των διαμαρτυρομένων νεαρών, τους προπηλάκισαν και άσκησαν και βία.

Μάλιστα σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνεται η στιγμή όπου αστυνομικοί ακινητοποιούν και με τα γκλομπ χτυπούν στα πόδια έναν νεαρό, ο οποίος φαίνεται ότι δεν αντιστέκεται, αντιθέτως ακούγεται να φωνάζει στους αστυνομικούς: «Τι σας έκανα»;

Αρχικά η αστυνομία έδωσε ανέφερε ότι είχε δεχθεί αναίτια επίθεση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ότι δεν χρησιμοποίησε βία.

Ακολούθησε ένταση, με δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης με στόχο να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ενώ κάποιοι νεαροί πέταξαν πέτρες και μπουκάλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ