ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Στόχος άνοιγμα του λιανεμπορίου, των γυμνασίων και των λυκείων μέχρι το τέλος Μαρτίου

Πελώνη: Στόχος άνοιγμα του λιανεμπορίου, των γυμνασίων και των λυκείων μέχρι το τέλος Μαρτίου
ΙΝΤΙΜΕ

Στην πανδημία και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας αλλά και τους εμβολιασμούς αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στο σχεδιάγραμμα της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση του lockdown, λέγοντας πως εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα» είπε η Α. Πελώνη

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος» δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

Και συμπλήρωσε:

«Αποδεικνύεται, όμως, για άλλη μια φορά, ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.


Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού».

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε πως η κυβερνητική στρατηγική παραμένει σταθερή.

«Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρησηΕλευθερία” που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως πλέον έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί –πολλοί από τους οποίους αφορούν στη δεύτερη δόση.

Μάλιστα εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου –περίπου την 25η Μαρτίου- θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο πολίτες.

«Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19» είπε η ίδια, συνεχίζοντας:

«Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών».

Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.

«Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό» δήλωσε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στην οικονομία, η κ. Πελώνη δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας.

«Είναι βέβαια γεγονός ότι -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- η ύφεση στη χώρα μας το 2020 υπήρξε βαθιά. Σύμφωνα ωστόσο με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται στο 8,2% του Α.Ε.Π., αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Και βέβαια δεν θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση όπως ήθελαν οι Κασσάνδρες.

Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat (5 Μαρτίου), η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%), και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι -με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά (ύφεση 0,6%)» τόνισε η ίδια.

Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το Α.Ε.Π. και την απασχόληση δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές. Η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε σχετική ανάρτησή του- ανατρέπει με τον χειρισμό της κρίσης COVID-19 τα στερεότυπα, καθώς παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του Α.Ε.Π. δείχνουν ότι η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε, σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών και μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. Θα συμβάλλουν σ' αυτό η εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, η στήριξη που παρέχεται σήμερα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης».

Και κατέληξε: «Μπορούμε έτσι να στρέφουμε με αισιοδοξία τα βλέμματα στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει».

«Μας ενόχλησαν οι εικόνες στη Νέα Σμύρνη»

Αναφερόμενη στη χθεσινή ένταση στη Νέα Σμύρνη και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας με αστυνομικό να ξυλοκοπά νεαρό, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε «ενοχλητικές» τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν.

«Είναι εικόνες που μας ενοχλούν και τα περιστατικά διερευνώνται», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Αριστοτελία Πελώνη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι οξύνει την κατάσταση. «Ο κ. Τσίπρας, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ η κοινωνία είναι σε οριακό σημείο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων όπου υπονομεύονται τα μέτρα. Τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία, ήταν της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τυπώθηκαν σε 10 λεπτά» είπε και απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «συστήσει την τήρηση των μέτρων, αντί να αναζητά σημαίες ευκαιρίας εύκολης δημαγωγίας», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπει σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που κατεγράφη να ξυλοκοπά τον νεαρό, σημείωσε πως είναι ζήτημα που άπτεται του πειθαρχικού ελέγχου της αστυνομίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει στην τήρηση των μέτρων, να αποφασίσει σε ποια πλευρά είναι. Από τη μία ψέγει την κυβέρνηση για την πανδημία και από την άλλη, όταν γίνονται έλεγχοι, σπεύδει να την καταγγείλει», επανέλαβε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ