ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Το Συμβούλιο οδηγείται σε μια κοινή απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Μέρκελ: Το Συμβούλιο οδηγείται σε μια κοινή απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας
REUTERS

"Το Συμβούλιο οδηγείται σε μια κοινή απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που έχει στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει . Αυτό είναι ένα πολύ καλό δείγμα", ανέφερε η Αγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

"Αυτά που είχαμε συμφωνήσει τον Οκτώβριο του 2015, πιστεύω ότι θα βοηθήσουν ιδιαίτερα και την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να βελτιώσει τις συνθήκες των προσφύγων.Ο στόχος είναι πολύ σημαντικός και η συμφωνία θα βοηθήσει σε αυτήν τη κατεύθυνση".

"Υπάρχουν ακόμα κενά και πολλά πράγματα που πρέπει να διευθετήσουμε. Αυτό δεν αφαιρεί κάτι από το βάρος της συμφωνίας. Ευχαριστώ τον Τουσκ για τις προσπάθειες που κατέβαλε και τον Γιούνκερ".

"Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία τη δράση των παράνομων διακινητών. Έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και σήμερα με αυτά που συμφωνήσαμε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών".

"Συμφωνήσαμε ότι όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στη Τουρκία και επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία.Θα ισχύσει από την 20η Μαρτίου 2016. Όλοι οι πρόσφυγες θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Για όσους επιστρέφονται προβλέπεται η επανεγκατάσταση".

"Έγινε συζήτηση για περαιτέρω δαπάνες που θα χρειαστούν για ατυτό το σχέδιο. Τα 3 δις που θα διατεθούν στην Τουρκία, θα επιταχυνθεί η διαδικασία . Θα δοθούν σε υποδομές κυρίως όπως στην υγεία, τη διατροφή".

«Δεν έχω αμφιβολία πως όσα πετύχαμε σήμερα θα συνοδευτεί από πισωγυρίσματα. Υπάρχουν πολλές νομικές προκλήσεις που τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ