ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Το ελληνικό #MeToo στο επίκεντρο

Βουλή: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Το ελληνικό #MeToo στο επίκεντρο
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Την ανάγκη αναδιοργάνωσης των οικογενειακών, εκπαιδευτικών και επαγγελματικών σχέσεων και ανατροπής αντιλήψεων και νοοτροπιών βαθιά ριζωμένων στην κοινωνία ώστε να καρποφορήσει το ελληνικό #MeToo που ξεκίνησε διστακτικά αλλά έχει πλέον σοβαρή αντανάκλαση στην κοινωνία, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην οποία ήταν παρών κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως στόχος της Πολιτείας είναι να καταπολεμήσει τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων που γεννούν ανισότητες και αποκλεισμούς. «Γκρεμίζοντας τα θεσμικά εμπόδια και τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα, ας διασφαλίσουμε τη ισότιμη πρόσβασή τους στην καινοτομία και την επιστήμη, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, με δυο λόγια την ενεργό παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου», ανέφερε.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε σε γυναίκες που άφησαν το θετικό τους αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας από τον αγώνα για την απελευθέρωση έως τις μέρες μας και από τη θέση της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας πως σήμερα η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται ότι είναι από τις λίγες χώρες του πλανήτη που η ισότητα των φύλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. «Όσο κι αν στην πράξη μένουν πολλά να κατακτηθούν, όσο κι αν αποδεικνύονται ανθεκτικά τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, οι έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό, τον κοινωνικό και τον οικογενειακό χώρο, οι σημερινές Ελληνίδες βαδίζουν με αυτοπεποίθηση στον δρόμο της χειραφέτησης», ειπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ελληνικό κίνημα #MeToo, χαρακτηρίζοντας «κατάκτηση» το γεγονός ότι πολλές γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για όσα έζησαν.

«Ελληνίδες εξέφρασαν δημόσια κρυμμένα μυστικά που ήταν βαθιά καταχωνιασμένα στις ψυχές τους, μίλησαν ανοιχτά για φαινόμενα εξουσιαστικής βίας και μπορούν να αναζητήσουν το δίκιο τους προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη κι αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση για την κοινωνία που πρέπει να χαιρετίσουμε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός και αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο ύπατο αξίωμα βρίσκεται για πρώτη φορά μια γυναίκα, αποδεικνύοντας -όπως είπε- τι σημαίνει πρόοδος, ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες που συνεισέφεραν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, τις νοσηλεύτριες, τις εργαζόμενες σε σούπερ μάρκετ, τις δασκάλες κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ