ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία

Τσίπρας: Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία

"Αυτό που πριν 15 μέρες έμοιαζε ως εγκαταλειμμένο σχέδιο, δηλαδή κοινη λύση στα πλαισια με την Τουρκία, γίνεται απόφαση των 28", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ-Τουρκίας.

"Η κρίση δεν αφορά μόνο μια χώρα προσέλευσης και προορισμού. Αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Αυτό που πριν 15 μέρες έμοιαζε ως εγκαταλειμμένο σχέδιο, δηλαδή κοινη λύση στα πλαισια με την Τουρκία, γίνεται απόφαση των 28.

Οι περισσότεροι προέβηκαν σε μονομερείς ενέργειες. Αυτό ενείχε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο.

Η Ελλάδα πετυχε μια σημαντικη διπλωματική νίκη και επιτυχία. Αυτές τις 10 μέρες, αθόρυβα, με την κυπριακή κυβέρνηση και τον κ. Αναστασιάδη συνεργαστήκαμε στενά για να ανατρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού.

Καταφέραμε αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος μεταξύ των οποίων και το 31 που έχουμε παγώσει εμείς, αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι. Ανοίγουν άλλα κεφάλαια, όπως η ελευθέρωση της βίζας."

"Η απόφαση έχει μια κεντρική λογική. Χτυπάμε το δίκτυο της παράνομης διακίνησης. Προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες οδούς, ταυτόχρονα δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρίζουν προστασίας. Οι 72.000 είναι ένα θετικό βήμα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αποτέλεσμα για τη μείωση των ροών.

Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό κατά του του δικτύου των διακινητών. Η Τουρκία έχει αναλάβει αυτό το παράνομο δίκτυο να το πλήξει δραματικά.

Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Το τρίτο είναι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα. Όταν τα δυο άλλα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δίνουμε ισχυρό αντικίνητρο στους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Αν είναι παράνομοι θα επιστρέφονται πίσω.

Το μήνυμα που βγαίνει από την συμφωνία είναι η ενεργοποίηση αυτών των τριών φίλτρων. Προϋπόθεση αυτής της επιτυχής εφαρμογής, είναι η άμεση έναρξή της και η άμεση ανταπόκριση των τουρκικών αρχών για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μονομερών ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού. Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για άλλη μια φορά στους ανθρώπους αυτούς να φύγουν από την Ειδομένη. Η παραμονή τους εγκυμονεί κινδύνους για την δική τους υγεία και να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ