ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η αστυνομική βία: Η κυβερνητική αποδοκιμασία και το «στρίμωγμα» στον Τσίπρα

Στη Βουλή η αστυνομική βία: Η κυβερνητική αποδοκιμασία και το «στρίμωγμα» στον Τσίπρα
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την επαύριον των θλιβερών γεγονότων του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, η κυβέρνηση εξέπεμψε ξεκάθαρα μηνύματα προς διαφορετικούς παραλήπτες και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για να σηκώσει το «γάντι» της αντιπολίτευσης σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταρχάς δεν άφησε κανέναν περιθώριο παρερμηνειών ή λαβές ότι βάζει αστερίσκους στην αποδοκιμασία των εικόνων βίας που έκαναν το γύρο του διαδικτύου:

«Οι εικόνες αυτές είναι ενοχλητικές για όλους, θα υπάρξει διερεύνηση και θ’ αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν» ήταν η ρητή αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

Επιπλέον και παρά την δυσφορία στην κυβέρνηση, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Παράλληλα απορρίπτονται κατηγορηματικά τα περί εντολής.

Ταυτόχρονα όμως με την διαταγή της σχετικής πειθαρχικής έρευνας, και την ανάθεσή της σε ανώτατο αξιωματικό, καθίσταται σαφής η βούληση για ταχεία διαλεύκανση και απόδοση των ευθυνών.

Αυτή θα συμπληρωθεί από την παράλληλη διερεύνηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη προσδίδει τα εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας στην τελική κρίση της υπόθεσης.

«Θα φτάσει μέχρι τέλους, σας διαβεβαιώνω για αυτό» είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κυρίαρχος στόχος, όπως προσδιορίστηκε, είναι να λειτουργήσει παραδειγματικά και παράλληλα να μην κηλιδώνεται συλλήβδην ο κλάδος της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος εκτός από τον διαχρονικό αγώνα για την ασφάλεια, βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης:

«Δεν μας αρέσουν καθόλου τα φαινόμενα αυτά, θα χτυπήσουμε εκεί που πρέπει ώστε να θεραπευτεί η παθολογία, όπου υπάρχει. Αλλά ο συνολικός αφορισμός της αστυνομίας ούτε σωστός είναι, ούτε δημιουργεί ένα πλαίσιο ορθού διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Όμως η κυβέρνηση, με διακριτό τρόπο, αναδεικνύει τόσο την σύνδεση με την αλληλουχία των γεγονότων όσο και την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επωφεληθεί πολιτικά.

«Ο κ. Τσίπρας, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ η κοινωνία βρίσκεται σ’ αυτό το οριακό σημείο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων, όπου υπονομεύονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Προφανώς τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία, ήταν τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω ότι δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά» ήταν η αιχμηρή αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Για την κυβέρνηση είναι προφανής ο πολιτικός εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ρεύμα αντίστασης, όπως το χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, το οποίο οργανωτικά υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε πρώτο χρόνο επισημάνθηκε η συγκροτημένη ενέργεια από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με την διανομή φυλλαδίων, μεταξύ άλλων και με υβριστικό περιεχόμενο κατά της συζύγου του πρωθυπουργού.

«Στη συνέχεια περίπου 40 άτομα επιτέθηκαν στα αστυνομικά όργανα, υπήρξε μια επιχείρηση να αφαιρεθεί από αστυνομικό όργανο ο εξοπλισμός του, υπήρξαν και δύο τραυματισμοί αστυνομικών. Και σε αυτή την αντίδραση υπήρξαν οι σκηνές, που όλοι δυστυχώς παρακολουθήσαμε. Στη συνέχεια, σε ελάχιστο χρόνο υπήρξε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων, τα οποία έκαναν πορεία γύρω από την πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Όλο αυτό παραπέμπει σε μια κατάσταση που δεν είναι αυθόρμητη. Αυτό χωρίς να αναιρούμε το γεγονός ότι πράγματι θα πρέπει να διερευνηθεί η κατάσταση της δυσανάλογης βίας και των κυρώσεων που προβλέπεται», ήταν η απόδοση των γεγονότων που έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ