ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απρόκλητη βία ενάντια σε πολίτες στη Νέα Σμύρνη, κατέθεσε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές "Πονάω" ενός νέου ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών: Πονάμε όλοι… Έχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών», ανέφερε σε δήλωσή του και πρόσθεσε πως από το υλικό προκύπτει η τέλεση αδικημάτων όπως:

  • της κατάχρησης εξουσίας,
  • της παράβασης καθήκοντος,
  • της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης
  • του βασανισμού συλληφθέντα
  • της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών, αντιθέτως προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή.

«Ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων, να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης και συμπλήρωσε πως η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των παραπάνω έκνομων πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο κ. Σπίρτζης κάνει λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης με περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ