ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αλιβιζάτου στον απόηχο των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αλιβιζάτου στον απόηχο των γεγονότων στη Νέα Σμύρνη
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Συνάντηση με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο θα έχει σήμερα, στις 18:30 στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο κ. Αλιβιζάτος είναι επικεφαλής της άτυπης πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης και διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας, που συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή του χθες για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ο καθηγητής σημείωσε ότι έχει παύσει από έτους να υπάρχει, τοπoθετώντας χρονικά την παύση του μετά την υπόθεση Ινδαρέ.

«Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών Αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4 Μαΐου 2020 πόρισμα της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος και προσθέτει:

«Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα 20 περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Υπενθυμίζεται ότι για την απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έχει απευθύνει ερώτηση στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Για τα γεγονότα έχει ανακοινωθεί ΕΔΕ με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και εισαγγελική έρευνα. Παράλληλα, την υπόθεση εξετάζει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αίτημα ΚΙΝΑΛ για συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής Αλιβιζάτου

Παράλληλα, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να του παραδώσει την επιστολή βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επισκέφθηκε την Τρίτη ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων «αναίτιας και υπέρμετρης αστυνομικής βίας, με αποκορύφωμα τα τελευταία αποκρουστικά περιστατικά» που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Όπως τόνισε, μολονότι η επιτροπή Αλιβιζάτου συστήθηκε με απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο ίδιος αρνείται πεισματικά επί τέσσερις μήνες να ανταποκριθεί σε αντίστοιχο αίτημα που είχαν υποβάλει βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στις 11 Νοεμβρίου 2020. «Η εμμονή του να αρνείται να παραβρεθεί στην κοινοβουλευτική συζήτηση επι του πορίσματος, αφενός τον εκθέτει και αφετέρου ενέχει τον κίνδυνο της συνέχισης των φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας» υποστηρίζει ο κ. Κεγκέρογλου.

Το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου

Το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου (Μάιος 2020) αναφέρει στο γενικό της συμπέρασμα πως αν και η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Αναφέρεται, επίσης, ότι υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη, αφού υπάρχει «συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά». Επιπλέον, εντοπίστηκε μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, μη υποβολή καίριων ερωτήσεων, παράλειψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών. Τέλος εντοπίστηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει:

  • Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.
  • Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.
  • Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.
  • Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.
  • Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ.
  • Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.
  • Άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους.
  • Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • Ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ