ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την αστυνομική βία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την αστυνομική βία
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Παρότι επιμένει στο αίτημα για παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο για τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας.

Η Κουμουνδούρου βάζει στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι:

1 Δίνει πλήρη κάλυψη όχι μόνο στους αστυνομικούς που αυθαιρετούν αλλά και στον πολιτικό προϊστάμενό τους, τον κ. Χρυσοχοΐδη.

2 Επενδύει πολιτικά στον κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία, προκειμένου να διαχειριστεί την διογκούμενη δυσαρέσκεια, ειδικά στο χώρο της νεολαίας.

3 Διαχειρίζεται ένα χρόνο τώρα την πανδημία, αποκλειστικά με την καταστολή, χωρίς να ενισχύει αποφασιστικά το ΕΣΥ

4 Προωθεί τη λεγόμενη «στρατηγική της έντασης», εκτιμώντας ότι μέσα από την όξυνση, θα συσπειρώσει τα σκληρά δεξιά ακροατήρια.

Δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο CNN Greece ανώτερος αξιωματούχος της Κουμουνδούρου:

«Η αστυνομική αυθαιρεσία στην Νέα Σμύρνη δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχα περιστατικά στην Αγία Παρασκευή και στην Κυψέλη. Έχει προηγηθεί η εισβολή και το ξύλο στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι:

«Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την κοινωνία διαρκώς προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και παρέχοντας τους ένα πλαίσιο ατιμωρησίας και αυθαιρεσίας. Τα παραπάνω συγκροτούν επιλογές μιας αυταρχικής κυβέρνησης που προσπαθεί γύρω από το ζήτημα της καταστολής να οικοδομήσει ένα συγκεκριμένο προφίλ. Η όξυνση της καταστολής όμως σχετίζεται και με την αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας. Το κυβερνητικό αφήγημα για απείθαρχους πολίτες που ευθύνονται για την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων αναγκαστικά συνδέεται με την καταστολή.»

Η ερώτηση στον Μητσοτάκη

Στην γραμμή της ανάδειξης της «ευθύνης Μητσοτάκη» κινείται και επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό

Ο κ. Τσίπρας ρωτάει τον κ. Μητσοτάκη:

«Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησή σας διαρκώς παραβιάζετε;

Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, και για ποιόν λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη;»

Σηκώνει το γάντι

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που έριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ερώτηση του κ. Τσίπρα θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ο δε πρωθυπουργός επιχείρησε αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας. Υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ. Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να "δέχεται το ρίσκο" για τη δημόσια υγεία; Τον καλώ δημόσια να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του.

Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ