ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός

Αντιδράσεις για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρές αντιδράσεις πυροδοτεί η τροποποιημένη σύμβαση για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής στην «Ελληνικός Χρυσός», με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να ζητούν την απόσυρσή της.

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε θέμα νομιμότητας και έκανε λόγο για τη χειρότερη μορφή αποικιοκρατικής σύμβασης. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση παραβιάζονται πολλές διατάξεις του Συντάγματος αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή αποικιοκρατικής σύμβασης και φαντάζομαι θα ντρεπόσασταν κι εσείς να δείτε στην καρέκλα του υπουργού, την «Ελληνικό Χρυσός», είπε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και σημείωσε πως τίθεται θέμα παράβασης καθήκοντος και απιστίας κατά του Δημοσίου για όσα κυβερνητικά στελέχη υπογράφουν τη σύμβαση.

«Να αποσυρθεί η τροποποιημένη σύμβαση και για λόγους ουσίας, καθώς παραδίδεται πολύτιμος ορυκτός πλούτος, βορά στις ορέξεις της κερδοφορίας μιας πολυεθνικής επιχείρησης», είπε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής, ενώ ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, είπε ότι «υπάρχει σαφής παράβαση καθήκοντος, γι ´αυτό πρέπει να αποσυρθεί».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, επεσήμανε η σύμβαση εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον από την αρχική σύμβαση.

«Μέσα από την κύρωση της παρούσας σύμβασης, επιτυγχάνεται αύξηση των άμεσων εσόδων του Δημοσίου, διπλασιασμός των άμεσων αλλά και των έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή, ενώ αυξάνουν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προστατεύεται το περιβάλλον», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ