ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές - ΥΠΕΞ : Στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα η νέα συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας

Διερευνητικές επαφές - ΥΠΕΞ : Στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα η νέα συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας
Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. EPA / TURKISH FOREIGN MINISTRY / HANDOUT

Με μία λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα επιβεβαιώνει ότι «ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου».

Νωρίτερα η τουρκική Hurriyet μετέδωσε από τον δικτυακό της τόπο ότι Αθήνα και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών αλλά και για διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Σύμφωνα πάντα με τη Hurriyet, στις συνεδριάσεις θα προεδρεύουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών.

Ο προηγούμενος, 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Σε αυτές επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας ήταν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, που έχει ηγηθεί στους περισσότερους γύρους των διερευνητικών συνομιλιών και ο έμπειρος διπλωμάτης, πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να δώσει τον τόνο. Βασικός διαπραγματευτής από τουρκικής πλευράς είναι ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και συνεπικουρείται από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ναυτιλίας, Αεροπλοΐας και Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσίγες. Ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος της Τουρκίας στις διερευνητικές Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν συμμετέχει, καθώς εκπροσωπεί τη χώρα του στα Ηνωμένα Έθνη.

Η τουρκική αντιπροσωπεία στις διερευνητικές επαφές έθεσε όλη τη γνωστή ατζέντα της Άγκυρας και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως δηλώνει η Ελλάδα, αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε προτείνει ημερομηνίες στην Τουρκία για τη νέα συνάντηση, ωστόσο η τουρκική πλευρά κωλυσιεργούσε, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας να κατηγορήσει την Άγκυρα για παρελκυστική τακτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ