ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει η Ελλάδα την ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει η Ελλάδα την ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης
ΙΝΤΙΜΕ / Intime p.a.

Η Ελλάδα χαιρετίζει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση ενότητας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έλαβε χώρα σήμερα, Τετάρτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν επίσης ως ιστορική την κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην Σύρτη -στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ανατολική και δυτική περιοχή της χώρας- και ως σημαντικό βήμα για την επανένωση της Λιβύης.

Το κυβερνητικό σχήμα που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης (121 ψήφοι επί 132 παρόντων βουλευτών) είναι προϊόν πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από το χάος και τη διακυβέρνησή της μέχρι τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, οι οποίες έχουν επίσης προγραμματισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 5 Φεβρουαρίου από τους 75 λίβυους αξιωματούχους όλων των παρατάξεων που συνήλθαν στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ταυτόχρονα με το τριμελές προεδρικό συμβούλιο.

«Θα είναι η κυβέρνηση όλων των Λίβυων» υποσχέθηκε συγκινημένος ο νέος πρωθυπουργός. «Η Λιβύη είναι μία και ενωμένη» τόνισε.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει παραδοθεί στο χάος, τις συγκρούσεις επιρροής, την διαίρεση και τις ξένες παρεμβάσεις.

Η παρέμβαση του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι είχε ως στόχο την εκκίνηση μίας πολιτικής διαδικασίας που θα φέρει την οικονομική ανάκαμψη στην πετρελαιοπαραγωγό βορειοαφρικανική χώρα, κάποτε μία από τις πλέον ευημερούσες στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ