ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Οι ευθύνες Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο του κύκλου βίας 

Κυβέρνηση: Οι ευθύνες Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο του κύκλου βίας 
Photo Collage / INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο του κύκλου οξύτητας που περικλείει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό, συνεχίζει να τοποθετεί η κυβέρνηση.

Ενόψει και της αυριανής συζήτησης στην ολομέλεια, από την πλειοψηφία αναδεικνύονται επιλήψιμες -πολιτικά- ενέργειες, του αρχηγού αλλά και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εδραιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο των ευθυνών.

Κατά την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποδαυλίζει μόνο την κοινωνική ένταση, αλλά μετά την χθεσινή παρέμβαση του, ο Αλέξης Τσίπρας μεγαλώνει το βαθμό της πολιτικής έκθεσής του. Όπως επισημαίνεται προς το CNN Greece και οι χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, δείχνουν τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την τακτική πρόκλησης διχασμού και υποστήριξης σε ακραία στοιχεία και συμπεριφορές.

Πρέσινγκ για το «η βία φέρνει βία»

Καυτηριάζουν το αντιπολιτευτικό μότο, ότι «η βία φέρνει βία», με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη και τον σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού της ομάδας «Δίας». Πρόκειται όπως αναφέρουν για ρητορική που δικαιολογεί την ακραία βία εναντίον αστυνομικών και το κυριότερο δικαιώνει την κριτική για πολιτική κάλυψη όλων αυτών που καλλιεργούν, εδώ και ημέρες, ένα κλίμα συγκρούσεων και αναταραχής. Σε αυτό το πεδίο θα ζητηθούν εξηγήσεις σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δηλαδή όπως διερωτώνται, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πιστεύουν ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης και η οποιαδήποτε ομάδα ή «συλλογικότητα» νομιμοποιείται να ασκεί βία και να επιτιθεται δολοφονικά σε αστυνομικούς; Μπορεί αυτό να συμβαίνει κατα τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κράτος δικαίου; Τότε η κοινωνία θα είχε μετατραπεί σε ζούγκλα αφού όποιος νομίζει ότι αδικείται δεν θα προσέφευγε στις θεσμοθετημένες αρχές αλλά στη βία».

Το κόστος για το ρίσκο Τσίπρα

Για την κυβέρνηση στην μεγάλη εικόνα περιλαμβάνεται και το υγειονομικό κόστος των απανωτών συγκεντρώσεων, τις οποίες υποκίνησε -όπως υποστηρίζουν- ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την χαρακτηριστική φράση περί «ρίσκου που δέχεται».

«Από τη στιγμή που καλείς σε μία συγκέντρωση αναλαμβάνεις και την πολιτική ευθύνη. Ο κ. Τσίπρας υποδαυλίζει κοινωνική ένταση αυτήν τη στιγμή, πατώντας, δυστυχώς, με μέγιστη ανευθυνότητα πάνω στην ψυχολογική κόπωση, στην οργή, στην κούραση που υπάρχει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας για τα περιοριστικά μέτρα», ήταν η στοχευμένη βολή της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

Τα στατιστικά δε, που παρέθεσε, δείχνουν ότι στην Αττική από τις 10 Φεβρουαρίου έως και στις 9 Μαρτίου καταγράφηκαν 96 συναθροίσεις, ενώ όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, ώ από τη στιγμή της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα, είναι και περισσότερες και ογκωδέστερες.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει καλέσει σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι διαδηλώσεις στη Γερμανία, διοργανώθηκαν από αρνητές του lockdown, υπολογίζεται ότι αύξησαν τα κρούσματα κατά 16 έως 21 χιλιάδες.

Όπως επισημαίνεται αυτή τη στιγμή η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού μπορεί να αποδίδεται σε μια σειρα λόγους όπως οι μεταλλάξεις, οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, η μη τήρηση των μέτρων σε κάποιους εργασιακούς χώρους, η κούραση από την εφαρμογή των μέτρων.

Σε αυτούς, βάσιμα υπολογίζεται- όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές- ότι έχουν συμβάλλει και οι συνεχείς πορείες και συγκεντρώσεις. Στις 10 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 1.496 κρούσματα και 284 διασωληνωμένοι και στις 10 Μαρτίου σημειώθηκαν 3.215 κρούσματα, 484 διασωληνωμένοι και στους 46 θανάτοι.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στις πορείες για το νομοσχέδιο για την παιδεία, για τον Δημήτρη Κουφοντίνα όπως και στην συγκέντρωση της Ν. Σμύρνης η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε διαρκώς σε συμμετοχή.

Τούτων δοθέντων οι ίδιες πηγές σημειώνουν δηκτικά ότι:

«Ξέρουν πολύ καλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι συγκεντρώσεις προκαλούν υπερμετάδοση και όμως τις υποκινούν. Καλούν σε πορεία και κατόπιν καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για πλημμελή διαχείριση της πανδημίας και για ασφυξία στα νοσοκομεία. Και ταυτόχρονα παρομοιάζουν την Ελλάδα με Μπέργκαμο. Αυτό είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ