ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Σμύρνη: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος πυροδοτεί την ένταση

Νέα Σμύρνη: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος πυροδοτεί την ένταση
Φωτογραφία αρχείου ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική αντιπολίτευσης.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες για υποδαύλιση της έντασης και «παιχνίδι με τη φωτιά». Επιπλέον, γίνεται εκατέρωθεν λόγο για πυροδότηση του διχασμού. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί αύριο στη Βουλή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία.

ΣΥΡΙΖΑ: Γνώριζε ο πρωθυπουργός

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό επικίνδυνο και τον κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι αντί να αποτρέψει τα επεισόδια που γνώριζε ότι θα γίνουν, στοχοποιιύσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι οργανωμένοι χούλιγκαν από ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής, ήταν τελικά αυτοί που ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να δημιουργήσουν επεισόδια στο περιθώριο της ειρηνικής διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στη Νέα Σμύρνη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληθώρα ρεπορτάζ και σε φιλοκυβερνητικά Μέσα, ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ είχε διαπιστώσει το σχετικό κάλεσμα χούλιγκαν μέσω social media, στο οποίο ανέφεραν «να δώσουμε ραντεβού και να συναντηθούμε για να χτυπήσουμε αστυνομικό».»

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι:

«Η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ, αντί να προστατεύσει τους πολίτες, αποφάσισε να στείλει τις μοτοσικλέτες της ομάδας Δράση για να διεμβολίσουν τους χούλιγκαν, δίνοντάς τους έτσι την τέλεια ευκαιρία να πετύχουν αυτό που ήθελαν, με αποτέλεσμα το χάος και την ανασφάλεια για τους πολίτες, τις περιουσίες τους και τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε από το μεσημέρι της Τρίτης για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, αντί να μεριμνήσει για την προστασία χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών, μεθόδευε την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι:

«Είναι εμφανές πως βασικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς είχε ενημερωθεί από τις Αρχές για την κινητοποίηση χούλιγκαν, δεν ήταν η αποτροπή των βίαιων επεισοδίων και η προστασία των ειρηνικών διαδηλωτών, αλλά η απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ γνώριζε για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, ενορχήστρωνε τη συκοφαντία εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, αντί, ως όφειλε, να φροντίσει ώστε να διασφαλίσει την κοινωνική Ειρήνη. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό.»

Η απάντηση Πελώνη

Στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απάντηση η Αριστοτελία Πελώνη στο σημερινό μπρίφινγκ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα:

«Είναι σαφές σε όλους ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση αυτές τις ημέρες εκμεταλλευόμενος την κόπωση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, την κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα, η οποία είναι πολύ λογική. Γνώριζαν όλοι, φαντάζομαι και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, τα καλέσματα αυτών των ομάδων ήδη από την προηγούμενη μέρα στα social media και παρόλα αυτά κάλεσαν στην πορεία. Αυτά τα θεωρώ υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων.»

Η κ. Πελώνη προσέθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές με το μήνυμα του ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς. Δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο θεσμικά στη Βουλή, όπου θα προσέλθει ο πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι μιλάει πρώτος ο κ. Τσίπρας ως ερώτων. Ελπίζω ότι και ο ίδιος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.»

Τέλος, παρατήρησε ότι ο αστυνομικός που εμπλέκεται στο επεισόδιο της Κυριακής έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ότι η κυβέρνηση το καταδίκασε και κινήθηκε τάχιστα η ΕΔΕ παρουσία εισαγγελέα και με τη συμμετοχή του συνηγόρου του πολίτη ο οποίος, όπως είπε, με νόμο αυτή της κυβέρνησης αναλαμβάνει τη διαχείριση φαινόμενων αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ