ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτερολογία Τσίπρα: Θα σας ρίξει η Δημοκρατία αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό

Δευτερολογία Τσίπρα: Θα σας ρίξει η Δημοκρατία αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν κη πιο αμήχανη και ασυνάρτητη της μέχρι τώρα θητείας του.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη».

Προσέθεσε ότι:

«Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε τι καλά που τα έχει κάνει η κυβέρνησή σας στην πανδημία. Αυτοί οι κοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν μπορούν να σας πουν ότι δεν μπορείτε να έχετε τέτοια απόσταση από το κοινό αίσθημα; Κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης παραβλέποντας ότι 7.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή της και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά καραντίνα… Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι στην Ευρωζώνη με ύφεση 8,5% όταν ο μέσος όρος είναι 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;»

Πότε λέγατε τη αλήθεια;

Απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αριστερής καταστολής, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε "κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας", τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;». Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Φτηνό αφήγημα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «απόλυτη φθήνια», όταν «κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική». «Η απόλυτη φθήνια σας, όμως, είναι ότι διαστρέψατε μία αναφορά μου σε συνέντευξη. Δεν είπα ποτέ ότι αναλαμβάνω το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού από τις κινητοποιήσεις, είπα ότι δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο» προσέθεσε και αντέστρεψε τις κατηγορίες για ανάληψη του ρίσκου λέγοντας ότι «εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στους χώρους εργασίας, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη γιατί μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου δώσατε δύο μικρές κλινικές για περιστατικά Covid και αυτά με προϋποθέσεις που το αναιρούν».

Να καταργηθεί η Ομάδα Δράση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα την κατάργηση της Ομάδας Δράση:

«Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της Αστυνομίας που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση μία ευθύνη δυσανάλογη». Ωστόσο σημείωσε πως «η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει την δημόσια τάξη είναι επικίνδυνη για τους πολίτες. Σας ζητάμε να καταργηθεί».

Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛΑΣ να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών.

Η επιστολή Μάγγου

Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας. Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ