ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς τον Καλίν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα

Χωρίς τον Καλίν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα
INTIME

Πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών είχε γίνει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η είδηση από τις διερευνητικές βγήκε με το «καλημέρα». Για την ακρίβεια πριν το «καλημέρα». Και η είδηση δεν είναι άλλη από τη μη συμμετοχή στην τουρκική αντιπροσωπεία ο Ιμπραχίμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν συμμετείχε αναπάντεχα στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης προσδίδοντάς τους αυξημένο πολιτικό συμβολισμό. Επομένως, η μη συμμετοχή υποβαθμίζει τη σημασία των αυριανών συζητήσεων.

Στις αυριανές διερευνητικές ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Την Τετάρτη θα λάβουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ονάλ και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου.

Το πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές είναι συζητήσεις και όχι συνομιλίες. Κατά συνέπεια, δεν είναι δεσμευτικές για καμία πλευρά. Η ατζέντα των συζητήσεων αυτών είναι «γκρίζα». Κατά την ελληνική πλευρά συζητιέται μόνο η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Κατά την τουρκική, μπαίνουν και άλλα θέματα, όπως ο εναέριος χώρος και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Στην ουσία, η… διαφωνία για το τι ακριβώς συζητιέται, αντανακλά την πάγια αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταξύ τους υπάρχει μία ή πολλές.

Στον «πολιτικό διάλογο» της Τετάρτης είναι βέβαιο ότι η τουρκική θα θέσει τα ζητήματα των Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων, με έμφαση στους γκιουλενιστές που φέρονται να είχαν συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο 62ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα υπό τη σκιά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου και το οποίο θα συζητήσει της ευρωτουρκικές σχέσεις. Κατά συνέπεια, θα παιχτεί ένα blame game μεταξύ των διπλωματιών των δύο χωρών σχετικά με ποια πλευρά είναι αδιάλλακτη και ποια παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνευτεί η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ:

«Οι συνομιλίες μας με τη γείτονα μας Ελλάδα, συνεχίζονται όπως γνωρίζετε. Παρ’ όλες τις εποικοδομητικές μας προσεγγίσεις, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένες αρνητικές δηλώσεις, ενέργειες και παρενοχλήσεις.»

Οι δηλώσεις Ζάιμπερτ

Πάντως αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, το Βερολίνο δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να οδηγηθεί σε ρήξη με την Άγκυρα. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για διαπραγμάτευση του Βερολίνου με την Άγκυρα ερήμην της Αθήνας, ανέφερε ότι:

«Η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας.

Η κεντρική ιδέα της είναι να εγγυηθεί στους πρόσφυγες στην Τουρκία κατάλληλη προστασία και να δημιουργηθούν εκεί προοπτικές ζωής ώστε να μην έχουν αφορμή να μεταναστεύουν παράνομα στην ΕΕ. Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης έχει νόημα η συνέχιση αυτής της και για τις δύο πλευρές πραγματικά σημαντικής συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, «είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα κράτη- μέλη και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ