ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ: Νέα ενίσχυση από ιδιωτικές κλινικές

Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ: Νέα ενίσχυση από ιδιωτικές κλινικές
© Intime p.a.

Στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού ρίχνονται και άλλες κλινικές, με τον Βασίλη Κικίλια να προχωρά σήμερα το απόγευμα στις 18:00 σε ανακοινώσεις για την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ.

Ορισμένες από αυτές τις κλινικές αναμένεται να διατεθούν αποκλειστικά σε ασθενείς με Covid-19 ενώ στο πρόγραμμα του ΕΣΥ θα ενταχθούν και άλλες, για άτομα με νοσήματα πλην του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, εκκενώνεται σήμερα ο «Ερυθρός Σταυρός», που συντόμως θα μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid – 19.

Μια πρόγευση όλων όσων θα ακουστούν το απόγευμα έδωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως δήλωσε, από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ παράλληλα τόνισε πως σύστημα υγείας πιέζεται αλλά «αντέχει και θα αντέξει».

Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, «ήδη συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας και το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων. Αναμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει. Προφανώς η επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις. Προφανώς υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ότι «αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση».

Ανησυχία για τις εκτός ΜΕΘ διασωληνώσεις

Την Παρασκευή και όχι σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί τα νέα μέτρα που θα αφορούν στην σταδιακή χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η μετάθεση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση, καθώς τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική πορεία του ιού, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί ανοδική πορεία.

Μάλιστα μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, σε επικοινωνία με το CNN Greece, τόνιζαν αργά χθες το βράδυ, ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία της Τετάρτης 17 Μαρτίου, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Και είναι λογικό να υπάρχει αυτή η άνοδος, μετά από ένα τριήμερο- στο οποίο σημειώθηκαν πολλές συναντήσεις και επιδόθηκαν αντίστοιχα πρόστιμα- αλλά και αύξηση των μοριακών ελέγχων και τεστ.

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη, τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.533, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν στους 605 και δυστυχώς 59 άνθρωποι κατέληξαν.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και ασθενείς με Covid που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως από τους 370 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στην Αττική, 353 είναι σε κλίνες ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο είναι 1.995.

Ίσως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, δώσει μία μικρή «γεύση» από το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα και τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» της επόμενης ημέρας, θα επισημάνει όμως εμφατικά, ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα γίνουν με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό στη δημόσια υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ