ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρελάνς Τσίπρα με πρόταση για μορατόριουμ σε διαδηλώσεις και νομοθετήματα – Τι απαντά η κυβέρνηση

Ρελάνς Τσίπρα με πρόταση για μορατόριουμ σε διαδηλώσεις και νομοθετήματα – Τι απαντά η κυβέρνηση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μετά από αρκετές ημέρες σκληρής αντιπαραθέσεις για τις διαδηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε σήμερα ρελάνς.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για μορατόριουμ τόσο στις διαδηλώσεις όσο και στη νομοθέτηση μέτρων που μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις. Η πρόταση αυτή έχει προφανώς συναινετικό χαρακτήρα και προφανώς αποσκοπεί στο να διεμβολίσει το ακροατήριο των «νοικοκυραίων». Έρχεται δε σε συνέχεια της γραμμή της Κουμουνδούρου ότι τις διαδηλώσεις τις προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Η πρόταση Βατόπουλου

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για μορατόριουμ την έκανε πριν τρεις μέρες ο καθηγητής Βατόπουλος. Ο κ. Βατόπουλος είχε πει συγκεκριμένα:

«Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης από την αντιπολίτευση.»

Τι είπε ο Τσίπρας

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αντικρούσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για την έξαρση του κορωνοϊού ευθύνονται οι διαδηλώσεις. Αναφερόμενος στην έρευνα την οποία κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός απέκρυψε στοιχεία. Η έρευνα αφορούσε συγκεντρώσεις αρνητών των μέτρων, δηλαδή ανθρώπων χωρίς μάσκες, ενώ προσέθεσε ότι οι ερευνητές της μελέτης αναφέρουν πως οι μεγάλες συγκεντρώσεις όπου οι διαδηλωτές συμμετέχουν τηρώντας σε μεγάλο βαθμό μέτρα προστασίας, δεν συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Προσέθεσε ότι εκδηλώσεις συνωστισμού» είναι καθημερινά στο μετρό, δηλαδή σε κλειστό χώρο και πως αυτό το ρίσκο το δέχτηκε και το ανέλαβε εν πλήρη γνώση των συνεπειών ο κ. Μητσοτάκης. Και έκανε την πρόταση για το μορατόριουμ:

«Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή πρέπει να αντιληφθείτε ότι, αντί να διχάζετε και να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά, πρέπει να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από την κρίσιμη κατάσταση, να κάτσουμε όλοι μαζί έστω τώρα όπως τα κάνατε, να δούμε πώς θα σώσουμε την κατάσταση, όχι να επιτίθεστε στους πολιτικούς αντιπάλους σας.»

Η απάντηση Πελώνη

Στην πρόταση Τσίπρα απάντησε η Αριστοτελία Πελώνη, αναφέροντας ότι: «Ο κ. Τσίπρας κρίνεται γι΄αυτά που λέει και για το ύφος του. Αλλά αυτά είναι γνωστά. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, μένει ο ίδιος. Επαναλαμβάνει τα ίδια ψέματα την πιο κρίσιμη στιγμή. Ψέματα για τον αριθμό των ΜΕΘ που αυξήθηκαν από τις 557 επί των ημερών του στις 1.400 σήμερα, ψέματα για τις αντοχές του ΕΣΥ, ψέματα για τις πορείες συγχρωτισμού στις οποίες δήθεν δεν διασπείρεται ο ιός.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε:

«Την πιο δύσκολη ώρα, και ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει στηρίξει την κοινή προσπάθεια, το μόνο που βρίσκει τώρα να προτείνει είναι η κυβέρνηση να κατεβάσει τα μολύβια. Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητά να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή; Παραδείγματος χάριν, να μην κατατεθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται ρυθμιστικά η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών; Να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνά, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει; Ας αφήσει τα συνθήματα κι ας απαντήσει καθαρά.»

Όπως είναι φανερό, αυτή η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ένα «κλικ» πιο κάτω από τον τόνο των προηγούμενων ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ