ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα (και) των νοικοκυραίων

Ο Τσίπρας θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα (και) των νοικοκυραίων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε μια προειδοποίηση στον πρωθυπουργό που έδωσε τίτλους στα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε ότι τα κάνετε όλα τέλεια όλο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Και κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων.

Είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή να φοβάστε. Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη.»

Η στρατηγική

Η φράση αυτή του κ. Τσίπρα δεν ήταν απλώς ένα ρητορικό πυροτέχνημα. Εκφράζει μια στρατηγική επιλογή του επιτελείου της Κουμουνδούρου. Η εκτίμηση που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι:

1) Η ΝΔ έχει αρχίσει να φθείρεται με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που ενδεχομένως επισπεύδει την προοπτική στις κάλπες.

2) Η φθορά αυτή δεν αφορά μόνο τη νεολαία ή τα αριστερόστροφα ακροατήρια. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός χάνουν έδαφος στα μεσαία στρώματα, τους λεγόμενους νοικοκυραίους.

3)Η κυβέρνηση έχει πάει τόσο δεξιά σε ζητήματα όπως η καταστολή, που προκαλεί την ισχυρή αντίδραση της ευρείας κοινωνικής Αριστεράς και της νεολαίας. Με αυτό το κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προνομιακά σχέση, παρά την ισχυρή παρουσία κατά κύριο λόγο του ΚΚΕ και δευτερευόντως του ΜέΡΑ25 και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

4) Αντιθέτως, οι νοικοκυραίοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, αλλά βρίσκονται ακόμα σε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αυτή η απόσταση πρέπει να καλυφθεί.

Το μορατόριουμ

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας βάζει μπροστά την πρότασή του για μορατόριουμ στις διαδηλώσεις και τη νομοθέτηση , μέχρι να περάσει η δύσκολη φάση της πανδημίας. Στη συνέντευξή του στο Open ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες κατέθεσα για μια ακόμη φορά την πρόταση να υπάρξει, ας το πω έτσι, μια πολιτική ανακωχή. Ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να δούμε, παρά τα όλα όσα έχουν γίνει ως σήμερα, πώς μπορούμε να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται τώρα. Και πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες οι οποίοι σήμερα είναι αμήχανοι και σου λένε οι πολίτες, “δεν γίνεται με 200 διασωληνωμένους να με κλείνεις και με 600 διασωληνωμένους και 130 στην αναμονή να με ανοίγεις”. Δεν το κατανοούν αυτό οι πολίτες.»

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ανάλογες συναινετικές πρωτοβουλίες του:

«Είχα μιλήσει για Μπέργκαμο στη Θεσσαλονίκη τέλος Οκτωβρίου. Και αμέσως μετά όμως ζήτησα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή τη μεγάλη και δύσκολη, έκτακτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, με ένα κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας πάνω σε ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε, που θα εφαρμόσουμε, που θα τηρήσουμε όλοι. Αρνήθηκε.

Το ίδιο ζήτησα και αρχές Γενάρη πηγαίνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζήτησα αν όχι έναν κοινό υπουργό Υγείας, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δούμε τι δεν πάει καλά και ποια είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε; Πάλι αρνήθηκε.»

Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσεις στο ίδιο μήκος κύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει (και) κόμμα των νοικοκυραίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ