ΠΟΛΙΤΙΚΗ

25η Μαρτίου: Ακυρώθηκε η επίσκεψη Μακρόν λόγω κορωνοϊού

25η Μαρτίου: Ακυρώθηκε η επίσκεψη Μακρόν λόγω κορωνοϊού
(Ludovic Marin, Pool via AP)

Δεν θα έρθει τελικά στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στη Γαλλία.

Την είδηση γνωστοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ενώ λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε και από ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε απαντήσει θετικά στην ελληνική πρόσκληση να παρευρεθεί στην Αθήνα, ωστόσο η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Γαλλία –ιδιαίτερα στο Παρίσι και τα περίχωρά του- δεν επιτρέπουν στον Μακρόν να ταξιδέψει.

«Η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο πανδημικό κύμα και η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρών μέτρων» δήλωσε σχετικά ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως στη Γαλλία έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown για έναν ακόμη μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές.

«Αστακός» η Αθήνα

Ένα «δίχτυ» ασφαλείας, στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο της δύναμης της αστυνομίας στην Αττική, θα απλωθεί πάνω από την εξέδρα που θα στηθεί την 25η Μαρτίου για την παρέλαση και τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι αλλά και ο φόβος ακτιβιστικών ενεργειών οδηγούν τις Αρχές στο να πάρουν δρακόντεια μέτρα, στα οποία θα συμμετέχουν ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική.

Χωρίς πολίτες αλλά με ηγέτες άλλων χωρών και κάτω από αυστηρά μέτρα για τον Covid-19, η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο επιβλητική παρέλαση.

Στην Κατεχάκη έχουν αρχίσει οι συσκέψεις, καθώς οι ηγέτες θα βρίσκονται στη χώρα μας από την παραμονή της παρέλασης και πάνοπλοι αστυνομικοί θα τους ακολουθούν σε κάθε βήμα τους.

Στα ψηλά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται πάνοπλοι παρατηρητές, ενώ θα πετά σε 24ωρη βάση το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Ο χώρος γύρω από το σημείο που θα γίνει η παρέλαση θα αποστειρωθεί από διερχόμενα αυτοκίνητα και πολίτες, καθώς η κίνηση στις κάθετους οδούς θα διακοπεί ενώ θα κλείσουν και σταθμοί του Μετρό.

Οι έλεγχοι από μπλόκα της αστυνομίας θα είναι συνεχείς και κανείς δεν θα μπορεί να φτάσει στο σημείο που θα είναι η εξέδρα των επισήμων.

Πάντως, οι επιτελείς της Κατεχάκη «δουλεύουν» μέτρα ασφαλείας για κάθε σενάριο -ακόμα και για μια ακτιβιστική κίνηση ατόμων που το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε ενέργειες με εμπρηστικό χαρακτήρα κατά της αστυνομικής βίας ή της παρουσίας της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Τα κτήρια των πρεσβειών θα είναι σε αυστηρή φύλαξη με έντονη παρουσία αστυνομικών και με συνεχείς περιπολίες και ελέγχους.

Το ίδιο θα ισχύει για τα ξενοδοχεία που θα καταλύσουν οι ηγέτες.

Πάντως, οι αναλυτές της Κατεχάκη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι να θελήσουν να προκαλέσουν εστίες έντασης σε αλλά σημεία της πρωτεύουσας, όπου η παρουσία της αστυνομίας δεν θα είναι τόσο έντονη και γι´ αυτό το λόγο έχουν ζητήσει από τις τοπικές διευθύνσεις να βρίσκονται σε τεταμένη προσοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ