ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνθήκες «πολεμικής ιατρικής» στα νοσοκομεία της Αθήνας

ΣΥΡΙΖΑ: Συνθήκες  «πολεμικής ιατρικής»  στα νοσοκομεία της Αθήνας
ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ

Σε σημερινή δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγο για συνθήκες πολεμικής ιατρικής στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Με τον όρο πολεμική ιατρική εννοούμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την οποία δεν παρέχεται η ενδεδειγμένη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς, αλλά επικρατεί το κριτήριο των μεγαλύτερων πιθανοτήτων επιβίωσης. Τη δήλωση αυτήν την έκανε ο κ. Ξανθός μετά από επισκέψεις του στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Αττικόν. Συγκεκριμένα, ο «αρχίατρος» του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση της λειτουργίας των νοσοκομείων της Αττικής , έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ιατρικής πολέμου» στην εφημερία τους και είναι προφανής η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο διττό τους ρόλο, της φροντίδας δηλαδή των περιστατικών covid και της κάλυψης όλων των υπόλοιπων αναγκών νοσηλείας του πληθυσμού.»

Η χειρότερη ώρα

Η πολύ σκληρή δήλωση ενός κατά τα άλλα χαμηλών τόνων πολιτικού, όπως ο κ. Ξανθός, αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την πεποίθηση που έχει εμπεδωθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση τα έχει χαμένα. Ευρισκόμενο μεταξύ σφύρας (της έξαρσης του κορωνοϊού) και άκμονος (της κόπωσης των πολιτών), το κυβερνητικό επιτελείο αντιδρά σπασμωδικά, κάνοντας φανερό ότι δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

«Μετά από πέντε μήνες περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Αντί να ασχοληθεί με τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως οι χώροι δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, ανακοίνωνε «έξυπνα μέτρα» τα οποία ετοιμάζεται να μαζέψει.»

Η συναίνεση

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν επίσης στην κυβέρνηση μικροκομματική και αλαζονική διαχείριση μιας εθνικής κρίσης η οποία απαιτούσε συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων. Μιλώντας στο Open, o Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισες τις συναινετικές προτάσεις που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

«Τον Νοέμβριο ζήτησα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή τη μεγάλη και δύσκολη, έκτακτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, με ένα κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας πάνω σε ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε, που θα εφαρμόσουμε, που θα τηρήσουμε όλοι. Αρνήθηκε.

Το ίδιο ζήτησα και αρχές Γενάρη πηγαίνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζήτησα αν όχι έναν κοινό υπουργό Υγείας, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δούμε τι δεν πάει καλά και ποια είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε; Πάλι αρνήθηκε.»

Η επίταξη των ιδιωτικών

Το βασικό αίτημα που προβάλλει αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι:

«Η βασική επιλογή που μπορεί αυτή τη στιγμή να συμβάλει ουσιαστικά στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα με τα νοσοκομεία στο όριο της κατάρρευσης αρνείται να το πράξει δείχνει ότι έχουμε μία πραγματικά επικίνδυνη κυβέρνηση.»

Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε:

«Τώρα είναι η ώρα της υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις, όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ