ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα οι εκλογές για τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα οι εκλογές για τον Μητσοτάκη
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open o Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ζητάει εκλογές «γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος Και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Όταν έχουμε τούτη την ώρα πάνω από 7.500 νεκρούς, 600 ανθρώπους να χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι, άλλους 130 να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι διασωληνωμένοι, να ζητήσω εγώ εκλογές; Είναι σοβαρή στάση αυτή;»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι η κοινωνία ούτε που σκέφτεται το ενδεχόμενο των εκλογών:

«Πιστεύετε αυτή τη στιγμή ότι ο πολίτης σκέφτεται με όρους εκλογών; Αυτό που ξυπνάει και κοιμάται είναι εάν θα γίνουν εκλογές; Αν ρωτήσετε στις δημοσκοπήσεις, ξέρετε πόσοι απαντάνε ότι θέλουν να γίνουν εκλογές αυτή την ώρα; Θέλουν να αλλάξει η ζωή τους, θέλει να τελειώσει αυτό το βάσανο, να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Να δοθεί ελπίδα, προοπτική.»

Η εκτίμηση

Ωστόσο, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών θεωρείται ανοιχτό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί παράθυρο εκλογών, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το βρει λόγω της πολύ δύσκολης επιδημιολογικής και οικονομικής κατάσταση που επιδεινώνεται από τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Οι εκλογές είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Μητσοτάκη», είπε στο CNN Greece στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. «Αν δεν τις κάνει, θα συνεχιστεί η ήδη ταχεία φθορά της κυβέρνησης. Αν τις κάνει τελικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου είτε γιατί στήνει κάλπες εν όψει πανδημίας είτε γιατί θα προκαλέσει νέα αναστάτωση πάνω που θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται τα πράγματα. Με τι αφήγημα θα πάει σε εκλογές, πέρα από τη μικροκομματική σκοπιμότητα;»

Στέλεχος του κόμματος με μακρά πορεία στη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά, είπε στο CNN Greece ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει εκλογές, αλλά δεν θα μπορέσει να βρει παράθυρο για να τις πραγματοποιήσει τελικά».

Ο συσχετισμός

Τον τελευταίο μήνα η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση ανεβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Πέρα από το γενικό κλίμα που δεν είναι ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση, φαίνεται ότι το επιτελείο Τσίπρα έχει στα χέρια του μετρήσεις που καταγράφουν σημαντική φθορά της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η φθορά της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση σε δύο σημεία:

Πρώτον, στο να εκπέμψει με όσο μεγαλύτερη καθαρότητα γίνεται το πολιτικό μήνυμά του, χωρίς παραφωνίες και ασυνέχειες.

Δεύτερον, στο να ενισχύσει την αίσθηση ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ