ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία - Κίνηση εξαιρετικής σημασίας

Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό - Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία - Κίνηση εξαιρετικής σημασίας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Ως κίνηση εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζει την υιοθέτηση εκ μέρους της ΕΕ της πρότασης του πρωθυπουργού για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει» τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και επισημαίνει: «H χώρα μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη από την κίνηση αυτή και ευελπιστούμε ότι τη φετινή θερινή περίοδο θα δούμε τουλάχιστον διπλάσιες τουριστικές αφίξεις συγκριτικά με το 2020».

Προσθέτει όμως ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί στην ΕΕ, προκειμένου να ανοίξει με ασφάλεια η οικονομική δραστηριότητα, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιπολίτευση ανευθυνότητας».

Visa για την προσέλκυση επενδυτών και φοιτητών

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρεται ακόμη στις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών που ως στόχο έχουν την προσέλκυση επενδυτών, φοιτητών και κεφαλαίων από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη θεσμοθετηθεί η Business Visa, η Student Visa, ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της λεγόμενης Digital Visa, με την οποία η χώρα θα γίνει ελκυστικός προορισμός για τους επονομαζόμενους «ψηφιακούς νομάδες», ανθρώπους της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως επαγγελματική τους έδρα.

Τι οδήγησε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου

Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η απομόνωση της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την απειλή των κυρώσεων είναι οι βασικές παράμετροι που έφεραν την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης».

«Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε μία σειρά από τομείς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και περιμένει η έκθεση της επιτροπής να περιλαμβάνει την προοπτική συγκεκριμένων μέτρων», τονίζει και προσθέτει πως η χώρα μας έχει πετύχει να βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως «είναι σημαντικό, ύστερα από μία περίοδο έντασης, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, αρκεί η Αγκυρα να απέχει τόσο λεκτικά όσο και στο πεδίο από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες». Η Ελλάδα, όπως τονίζει, «τάσσεται διαχρονικά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Προσθέτει δε πως η Τουρκία πρέπει να επιδείξει ειλικρίνεια σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων και ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζει ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και στην περίπτωση που δεν υπάρξει κοινός τόπος, τότε, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ερωτηθείς σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει πως η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και προσβλέπει στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος, από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων έως την κοινή ευθύνη για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

«Η Ελλάδα διαφωνεί με μια λογική "σαλαμοποίησης" της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Είμαστε υπέρ μίας λύσης-πακέτο», σημειώνει και προσθέτει πως η χώρα είναι «σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής της λεκάνης της Μεσογείου και προσπαθούμε να φέρουμε κοντά μας χώρες, με ολιστική προσέγγιση, όπως η Γαλλία. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να διέπεται από την αναγκαία ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ