ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ κοσμεί το Περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων

«Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ κοσμεί το Περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων
CNN Greece

Τη Βουλή κοσμεί από σήμερα η ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών» μετά από προσφορά του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ως μια χειρονομία τιμής προς τη χώρα μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ταπισερί ταξίδεψε, με προορισμό τη Βουλή, από την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.

Το μνημειώδες έργο, που αποτελεί κατά τους ειδικούς την «τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος», αναρτήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής, αντικριστά στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα αποτελεί ένα από τα λαμπρά εκθέματα της Έκθεσης της Βουλής για τους δύο αιώνες ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

«Η Βουλή, τρεις μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ακριβώς αιώνων από την έκρηξη της Εθνικής μας Επαναστάσεως, το 1821, υποδέχεται στο Περιστύλιό της το πιο σπουδαίο, καλλιτεχνικά και διπλωματικά, έργο τέχνης που έχει προσφερθεί ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, εκφράζοντας τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Richard Ferrand που προσέφερε τον τοιχοτάπητα που παρουσιάζει τη «Σχολή των Αθηνών», τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής αυτή η παράσταση των Ελλήνων φιλοσόφων, που κοσμεί την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνελεύσεως, αλλά και τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, πρωτογενώς βρίσκεται ως νωπογραφία στο Βατικανό.

Είναι έργο του σπουδαίου ζωγράφου της Αναγέννησης Ραφαήλ. Η όλη ιδέα την περίοδο της Αναγέννησης να κοσμήσουν το παλάτι του Βατικανού με αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους σχετίζεται με την αντίληψη της εποχής εκείνης ότι η χριστιανική διδασκαλία ήταν σε πλήρη αρμονία με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αυτό ήταν το πνεύμα των μορφωμένων ανθρώπων της εποχής της Αναγέννησης. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση φιλοξενεί αυτόν τον πίνακα για να δείξει ότι φιλοδοξεί, όπως κάθε Κοινοβούλιο θα φιλοδοξούσε, οι αποφάσεις που παίρνονται να είναι υπό την αιγίδα τέτοιων σπουδαίων πνευμάτων, όπως οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

«Η Σχολή των Αθηνών συμβολίζει όλη την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, θυμίζει όλα αυτά που χρωστούν οι δυτικές Δημοκρατίες στην ελληνική Δημοκρατία» τόνισε ο Γάλλος Πρέσβης, PatrickMaisonnave.

Ο τοιχοτάπητας αποτελεί πιστό αντίγραφο εκείνης που κρέμεται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από τη θέση του Προέδρου. Υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την τοιχογραφία «Η Σχολή των Αθηνών» του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικούς Παλάτι στο Βατικανό. Έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Αρχιμήδης και ο Πυθαγόρας, έχοντας στο επίκεντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη να συνδιαλέγονται. Ο συμβολισμός του έργου εστιάζει στην αναζήτηση της αλήθειας. Ο ίδιος ο Ραφαήλ σημείωσε πάνω από την τοιχογραφία τις λέξεις «Causarum Cognitio», δηλαδή «Να γνωρίζεις τις αιτίες».

Η Βουλή των Ελλήνων μετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας με μία έκθεση, μέρος της οποίας θα παρουσιάζεται στο Περιστύλιο, η οποία έχει να κάνει με την αρχαιολατρία, το Διαφωτισμό και την αφύπνιση του Γένους.

Στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου θα παρουσιαστούν στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά «επεισόδια» της επανάστασης. Η έκθεσή θα εγκαινιασθεί στις 19 Απριλίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ