ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης με τον Στάινμαγερ και το οικονομικό ζήτημα

Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης με τον Στάινμαγερ και το οικονομικό ζήτημα
Οι δύο άνδρες στο γραφείο του πρωθυπουργού Ευρωκίνηση Τατιάνα Μπόλαρη

Να μπει τέλος στην συζήτηση περί grexit τουλάχιστον από την πλευρά της Γερμανίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και ο επίσημος λόγος της επίσκεψης του Γερμανού αξιωματούχου στην Αθήνα ήταν το προσφυγικό ο πρωθυπουργός στην συνάντησή τους άνοιξε συζήτηση και για τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του τερματισμού όποιας σκέψης για grexit στην Γερμανία, ο κ. Σταινμάγερ φέρεται να απάντησε: «Μην τα λέτε αυτά σε μένα. Εγώ ανήκω στο SPD, αλλά όταν επιστρέψω θα το θέσω το ζήτημα».

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και το ζήτημα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην συμφωνία λέγοντας ότι θέματα όπως τα «κόκκινα δάνεια», το συνταξιοδοτικό, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και η δημιουργία του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά. Φέρεται δε να είπε πως «για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα και αυτό να μην αποτύχει δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα πολιτικής αστάθειας» ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να μην επιδείξουν οι θεσμοί αυστηρότητα για θέματα που μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική ένταση.

Ο κ. Σταινμάγερ είπε στον κ. Τσίπρα από την πλευρά του ότι «ακούω αυτά που λέτε» ωστόσο σχολίασε σύμφωνα με αρμόδιες πηγές πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνδέει το θέμα της οικονομικής κρίσης με το προσφυγικό. Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός του απάντησε πως η πραγματικότητα συνδέει τα δύο θέματα και πως η κυβέρνηση καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος.

Κατά την συνάντησή τους συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης με τον υπουργό των Εξωτερικών της Γερμανίας να συμφωνεί πως θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και χωρίς καθυστερήσεις. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με πολλά από όσα προβλέπει το μνημόνιο, παρόλα αυτά θα υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί «γιατί θέλουμε ειλικρινή σχέση με τους εταίρους».

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε με τον Γερμανό υπουργό συζήτηση για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στάινμαγερ με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είχε πει ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να ανοίξει η όποια συζήτηση για το χρέος.

Επίσης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας δεν έθιξε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς μία τέτοια συζήτηση προτίθεται να την κάνει την κατάλληλη στιγμή, όχι όμως ως πρωθυπουργός με υπουργό, αλλά με αρχηγό κράτους, υπονοώντας ότι το θέμα μπορεί να τεθεί προς την πλευρά της Καγκελαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ