ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για το Ελληνικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για το Ελληνικό
ΙΝΤΙΜΕ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει τελικά «ναι» στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για γη διευκόλυνση του επενδυτή στο Ελληνικό.

Το τελικό «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη, δεδομένων των πολύ αρνητικών κρίσεων που είχαν εκφέρει κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου για άρθρα του νομοσχεδίου. Η απόφαση λήφθηκε χτες στον λεγόμενο «πρωινό «καφέ» (τον οποίο στον ΣΥΡΖΙΑ συστηματικά «πίνουν» το… μεσημέρι), το άτυπο διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν αρχίσει η συνεδρίαση, οι εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε στο «παρών». Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε όμως πάνω του το θέμα και μιλώντας πρώτος πρότεινε να υπερψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και να καταψηφιστούν τα άρθρα που επιφέρουν στη σύμβαση δυσμενείς μεταβολές για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Το σκεπτικό

Ανώτερος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε στο CNN Greece το σκεπτικό της απόφασης: «Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί πιστεύουμε ότι η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να γίνει με όρους επωφελείς για το Δημόσιο συμφέρον. Αυτή τη λογική υπερασπιστήκαμε με τις αλλαγές που καταφέραμε να περάσουμε στη σύμβαση όταν ήμασταν κυβέρνηση. Θα καταψηφίσουμε όμως όλες τις τροποποιήσεις που φέρνει η Νέα Δημοκρατία και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, όπως το ότι παραχωρείται επιπλέον έκταση στον ιδιώτη.»

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι:

«Το Ελληνικό αποδείχτηκε μια κεντρική πολιτική απάτη της Νέας Δημοκρατίας. Προεκλογικά έλεγαν ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει το έργο. Δύο χρόνια μετά έχουν γκρεμίσει μόνο κάποιαν κτίρια. Μέχρι τώρα έχουν κάνει 24 νομοθετικές τροπολογίες και είναι σίγουρο ότι θα φέρουν και άλλες.»

Οι νοικοκυραίοι

Υπενθυμίζεται ότι στην αντιμνημονιακή του περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε την ακύρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, θεωρώντας τη καταστροφική για το περιβάλλον κι επιζήμια για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η επένδυση όμως συμπεριλαμβανόταν στους όρους του Μνημονίου, οπότε η δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να την προωθήσει, επιχειρώντας αλλαγές στη σύμβαση με τη Lamda.

Φαίνεται πάντως ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν σχετίζεται αποκλειστικά με αυτή καθαυτή την επένδυση. Είναι πολύ πιθανό ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να προστατεύσει το κόμμα του από ένα ενδεχόμενο επικοινωνιακό μπαράζ που θα κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «αντιεπενδυτική» δύναμη. Επιπλέον, είναι προφανές ότι το «ναι» στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό συνιστά μια ακόμα χειρονομία προσέγγισης προς τους νοικοκυραίους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει κόμμα των νοικοκυραίων και το δείχνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ