ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΑΜΚ Τράπεζας Πειραιώς: «Προσχεδιασμένο έγκλημα»

Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΑΜΚ Τράπεζας Πειραιώς: «Προσχεδιασμένο έγκλημα»
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «προσχεδιασμένο έγκλημα» σε βάρος του δημοσίου και χιλιάδων μικρομετόχων, για το οποίο θα αναζητηθούν ευθύνες.

«Όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται», είπε ο κ. Τσίπρας και στράφηκε και προς τη Δικαιοσύνη. «Ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και για το μείζον αυτό ζήτημα και την πρωτοφανή και σκανδαλώδη διάταξή σας, να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».

Όπως είπε στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση του ΤΧΣ και τη διοίκηση της τράπεζας, μεθοδεύει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει 16 δισ. ευρώ κρατική ενίσχυση που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας το τραπεζικό ίδρυμα στα χέρια άγνωστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής.

«Στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο. Αλλά όχι μόνον αυτό. Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε πως αυτό που σχεδιάζεται «στα καφενεία λέγεται ξεπούλημα και ληστεία και στα νομικά γραφεία, απιστία, καραμπινάτη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση τροποποίησε προ ημερών το νόμο του ΤΧΣ για να διευκολύνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, θεσπίζοντας ένα διεθνές νομικό παράδοξο.

«Σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους. Και για αυτό βέβαια το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να τροποποιήσετε τους ποινικούς κώδικες αμέσως μετά την εκλογή σας για να αμνηστεύσετε τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία. Αυτός ήταν ο νταλκάς σας. Και για να ξεκαρφωθείτε, βάλατε και κάνα δυο διατάξεις ακόμη. Αλλά αυτός ήταν ο νταλκάς σας. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται», είπε ο κ. Τσίπρας.

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει το τραπεζικό σύστημα και το δημόσιο συμφέρον, έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε θράσος στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε καυστικά πως "ληστεία" είναι η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ