ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Δένδια κατά Τουρκίας στο ΝΑΤΟ - Πρώτη συνάντηση με Μπλίνκεν

Αιχμές Δένδια κατά Τουρκίας στο ΝΑΤΟ - Πρώτη συνάντηση με Μπλίνκεν
Η «οικογενειακή» φωτογραφία που ανάρτησε ο Νίκος Δένδιας από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ Olivier Hoslet, Pool via AP

Μιλώντας για συμπεριφορές που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη συνοχή της Συμμαχίας, ο Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες -στο περιθώριο της οποίας είχε και ένα πρώτο, σύντομο τε-α-τετ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη, ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ότι συμπεριφορές οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Είχα τη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσία του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Και για μένα ήταν μια ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά» ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ως προς την ατζέντα της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

«Ήταν για εμένα μια λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και τις ελληνικές ανησυχίες» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Πέραν αυτών, συζητήθηκε η ατζέντα 2030 και η μελλοντική κατεύθυνση του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανάρτησε στο Twitter στιγμιότυπο από την «οικογενειακή» φωτογραφία που είχε με τους ομολόγους του των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ