ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν στις 25 Μαρτίου

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν στις 25 Μαρτίου
ΙΝΤΙΜΕ

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη 25 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου με το Όβαλ Γραφείο.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παράλληλα -όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.

Πέρα από τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει ξεχωριστή διμερή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόεδρος των ΗΠΑ επιλέγει για την πρώτη επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό την 25η Μαρτίου, ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας και της δημιουργίας του σύγχρονου κράτους.

Το μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας είναι διπλό, καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, δε, η Τουρκία έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν , ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό κλείδωσε στη σημερινή επαφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα που προηγήθηκαν της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, ήθελαν την πρώτη επικοινωνία των δυο ηγετών να πραγματοποιείται επ' ευκαιρία της παρουσίας του στη ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ