ΠΟΛΙΤΙΚΗ

25η Μαρτίου - Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων: Στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι

25η Μαρτίου - Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων: Στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ανοίγει η αυλαία για τους λαμπρούς εορτασμούς των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία, τους οποίους θα τιμήσουν με την παρουσία τους υψηλοί προσκεκλημένοι από χώρες-συμμάχους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην νικηφόρα έκβαση του αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Κορωνίδα των εορτασμών αποτελεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Σύνταγμα.

Ο σχεδιασμός των διήμερων εκδηλώσεων θα εκπέμπει τη μεγαλοπρέπεια που προσήκει στην ιστορική επέτειο αλλά ταυτόχρονα θα υπακούει και στους κανόνες που υπαγορεύουν οι έκτακτες υγειονομικές περιστάσεις.

Οι περιορισμοί, όμως, για τους διοργανωτές δεν θα μπορέσουν περιορίσουν την εμβέλεια των μηνυμάτων της λαμπρής επετείου.

Τα μικρόφωνα και οι φακοί των ξένων μέσων ενημέρωσης, με πολυπληθείς αντιπροσωπείες, ετοιμάζονται να μεταδώσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τις εικόνες και τους συμβολισμούς των λαμπρών εκδηλώσεων.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Τους συμβολισμούς αλλά και το διακύβευμα με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που συνυπάρχει με την Ελλάδα του 2021, φιλοτέχνησε με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός.

«Όποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ -καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας- είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως πρωθυπουργός της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού» είπε ενόψει των εορτασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέδειξε και την πτυχή της επόμενης ημέρας:

«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο αιώνα ζωής της ως ελεύθερο κράτος, είναι μια χώρα που αλλάζει. Είναι μια χώρα πολύ πιο αισιόδοξη, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση που μπορεί να κοιτάξει το παρελθόν της με ειλικρίνεια, να μάθει από τα λάθη της αλλά να σταθεί και με υπερηφάνεια στις μεγάλες εθνικές επιτυχίες της», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα των εορτασμών

Παρά τους περιορισμούς που συνεπάγεται η πανδημία, το μήνυμα του εορτασμού θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον που ήδη καταγράφεται από ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά και στην παρουσία υψηλών προσκεκλημένων που θα τιμήσουν τη χώρα μας.

Ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχεται σε λίγες ώρες τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει φτάσει στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, μαζί με τη σύζυγό του Άντρη.

Από το μεσημέρι και μετά, ξεκινάνε σε διαφορετικές ζώνες οι αφίξεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin προσγειώνεται βάσει του προγράμματος στις 14.00 το μεσημέρι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών παρουσία τιμητικού αγήματος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην υποδοχή του θα είναι υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Νωρίς το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 17.35 , είναι προγραμματισμένη η άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, τους οποίους θα υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ στρατιωτικό άγημα θα αποδίδει τιμές στο πριγκιπικό ζεύγος.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τους πρώτους επισκέπτες της πλήρους ανακαινισμένης και εκσυγχρονισμένης Εθνικής Πινακοθήκης.

Τα επίσημα εγκαίνια άλλωστε, επιδιώκεται, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα στις 18.20 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της αστικής κοιτίδας του ελληνικού πολιτισμού, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

Μετά το σύντομο καλωσόρισμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια παρουσίαση για το νέο κτήριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, θα ακολουθήσει ξενάγηση με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.

Στις 20.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Όσοι παρευρεθούν στην στρατιωτική παρέλαση θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Επιπλέον ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες να είναι περιορισμένος. Ακόμη η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τις προβλέψεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας Σοφία Κορμά.

Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας.

Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες.

Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ