ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας και συζήτηση πολιτικών αρχηγών πρώτα θέματα στην κυβερνητική ατζέντα

Μουζάλας και συζήτηση πολιτικών αρχηγών πρώτα θέματα στην κυβερνητική ατζέντα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

H τρόικα έφυγε αφήνοντας μετέωρη την αξιολόγηση, η εκκρεμότητα με το θέμα Μουζάλα παραμένει και το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, προετοιμάζεται για την αυριανή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ο ίδιος προκάλεσε για θέματα δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει θέματα διαπλοκής και αδιαφάνειας με αιχμή ζητήματα που αφορούν και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν το Μαξίμου να χρησιμοποιεί ως «όπλο» της την υπόθεση Παπαγγελοπούλου για να αντιστρέψει τις εις βάρος του κατηγορίες . Γι’ αυτό και στην καθιερωμένη σύσκεψη του μίνι κυβερνητικού συμβουλίου σήμερα στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η αυριανή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση θα κυριαρχήσει ως προς τον σχεδιασμό και την τακτική του πρωθυπουργού.

Ανοιχτό παραμένει του Μουζάλα

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το θέμα Μουζάλα αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής. Η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου πιθανότατα θα γίνει μετά την συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να απομακρυνθούν τα σύννεφα από τις σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την στήριξή της προς τον Γιάννη Μουζάλα και ταυτοχρόνως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν πως στηρίζουν την κυβέρνηση όμως έχουν αντιρρήσεις ως προς την παραμονή του κ. Μουζάλα του στην θέση του επειδή έκανε χρήση της λέξης «Μακεδονία» σε αναφορά του για τα Σκόπια.

Και οι δύο πλευρές, όμως, δείχνουν ότι επιθυμούν αποκλιμάκωση της κρίσης-κάτι που ήδη έχει συμβεί- κάτι που επιτείνει τις πληροφορίες πως σε εύθετο χρόνο ένας ανασχηματισμός θα δώσει την λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Αδιέξοδο λόγω ΔΝΤ

Από την άλλη, οι θεσμοί έφυγαν από την Αθήνα χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στο ασφαλιστικό, ούτε στο φορολογικό θέματα για τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είχε σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

Ωστόσο η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της άκαμπτης στάσης του ΔΝΤ το οποίο δεν πείθεται από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και ζητεί πρόσθετες παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο δεν προβλέπονται στην συμφωνία του Ιουλίου. Το μήνυμα που εξέπεμψε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία» ήταν σαφές και είχε ως αποδέκτη το Ταμείο που δημιούργησε-σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο- την εμπλοκή στην αξιολόγηση.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες ούτως ώστε να επέλθει σύγκλιση σε μείζονα ζητήματα που θα εξασφαλίσει και το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ