ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηστίδης στο CNN Greece: Η κυβέρνηση σε συνθήκες πολέμου πορεύεται σπασμωδικά

Χρηστίδης στο CNN Greece: Η κυβέρνηση σε συνθήκες πολέμου πορεύεται σπασμωδικά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Παύλος Χρηστίδης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το πώς διαχειρίζεται την έξαρση του κορωνοϊού.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επιτέλους, η κυβέρνηση έκανε αυτό που εμείς λέγαμε από καιρό, να επιτάξει κρεβάτια και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εδώ και καιρό έχω ζητήσει. Όμως και χωρίς οργανωμένο σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες».

Ο κ. Χρηστίδης επισημαίνει ακόμα ότι:

«Η κυβέρνηση μας έκλεισε με περίπου 1500 κρούσματα την ημέρα και διαρρέει άνοιγμα με 3500. Ή λοιπόν έκανε το Νοέμβριο λάθος ή κάνει τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες και η αγορά».

Υπογραμμίζει ότι: «Ειδικά για την αγορά και την οικονομία ο μόνος που τα βρίσκει όλα καλά, είναι ο αρμόδιος Υπουργός της Ανάπτυξης, ο γνωστός αμετροεπής κ. Γεωργιάδης, ο οποίος για το μόνο που θα τον θυμούνται οι μικρομεσαίοι, είναι ότι τους ζήτησε να του παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους».

Τέλος ο κ. Χρηστίδης θεωρεί προτεραιότητα των ενίσχυση του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη στο CNN Greece:

-Γιατί ζητάτε την επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων; Δεν αρκούν οι παραχωρήσεις κλινών που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τον ιδιωτικό τομέα;

-Δυστυχώς, ζούμε δύσκολες μέρες και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο επιδημιολογικός χάρτης είναι στο βαθύ κόκκινο. Το ηρωικό ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, σηκώνει πια δυσβάσταχτο βάρος και πρέπει να το συνδράμουμε άμεσα και αποφασιστικά. Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλήθηκαν πια.

Επιτέλους, η κυβέρνηση έκανε αυτό που εμείς λέγαμε από καιρό, να επιτάξει κρεβάτια και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εδώ και καιρό έχω ζητήσει. Όμως και χωρίς οργανωμένο σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες.

Είναι απαραίτητο όσο ποτέ, να υπάρξει πολιτική συνεννόηση, γύρω από ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εμείς έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη θωράκιση του ΕΣΥ και το ασφαλείς άνοιγμα της αγοράς.

Για τους λοιμωξιολόγους

-Σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε υποχείριο της. Μπορείτε να εξηγήσετε αυτόν τον ισχυρισμό;

-Όλες αυτές τις ημέρες στελέχη της κυβέρνησης ανακοινώνουν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, πριν καν συνεδριάσει και εισηγηθεί η επιτροπή των επιστημόνων. Eίναι αυτή σχέση σεβασμού και εκτίμησης από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους επιστήμονες;

Όποτε την βολεύει τους χρησιμοποιεί για να «βαφτίζει» ως έξυπνα τα δήθεν σπασμωδικά της μέτρα και να πνίγει τις δικές της αστοχίες και παλινωδίες.

Πραγματικά διερωτώμαι πως το κάνουν αυτό ; Με αυτές τις πρακτικές, η Κυβέρνηση μετατρέπει την επιτροπή σε υποχείριο της και όργανο επικύρωσης των αποφάσεων της. Είναι προκλητική και απαράδεκτη η σχέση της και απαράδεκτο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αλλά τώρα ξεπέρασε κάθε όριο. Με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια κρίσιμη ώρα, που η πανδημία καλπάζει και το ΕΣΥ δοκιμάζεται σκληρά.

Το lockdown

-Τελικά, πρέπει να χαλαρώσει το lockdown;

-Δεν είμαι λοιμωξιολόγος για να σας απαντήσω. Ξέρω μόνο, ότι η κυβέρνηση μας έκλεισε με περίπου 1500 κρούσματα την ημέρα και διαρρέει άνοιγμα με 3500. Ή λοιπόν έκανε το Νοέμβριο λάθος ή κάνει τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες και η αγορά.

Ειδικά για την αγορά και την οικονομία ο μόνος που τα βρίσκει όλα καλά, είναι ο αρμόδιος Υπουργός της Ανάπτυξης, ο γνωστός αμετροεπής κ. Γεωργιάδης , ο οποίος για το μόνο που θα τον θυμούνται οι μικρομεσαίοι , είναι ότι τους ζήτησε να του παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Ας αποφασίσει τι και πότε πρέπει να χαλαρώσει και με ποιες διαδικασίες. Όχι να βυθίζεται στις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της.

Τα μέτρα

-Τι μέτρα θα έπρεπε να πάρει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας;

-Προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ, όπως έχει περιγράφει αναλυτικά διεξοδικά από εμάς όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε δώσει αναλυτικά μέσα από τις παρεμβάσεις της Προέδρου και των ειδικών μας επιτροπών πλήρη λίστα με μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα :

Α) Για την ενίσχυση του ΕΣΥ

  1. Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.
  • Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.
  • Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες!!
  • Άμεση fast track πρόσληψη 300 ιατρών, ώστε να μην ολοκληρωθούν "κατόπιν εορτής".
  1. Ενεργοποίηση επιτέλους των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για εξετάσεις στις δομές της, όσο και για παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ή νοσηλεία. Πέρα του δικτύου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα και ιδιώτες γιατροί όπου είναι αναγκαίο.
  2. Αύξηση του αριθμού των τεστ. Συνεχή δειγματοληπτικά τεστ για να ερευνηθεί η διασπορά σε κάθε περιοχή.
  3. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια Ιατρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής.

Β) Προτάσεις για μέτρα αποτροπής συνωστισμού

  1. Στη λειτουργία των σχολείων: Κατανομή των μαθητών των δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
  2. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
  • Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών που έχουν καθυστερημένα προκηρυχθεί.
  • Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. Τα λεωφορεία που έφεραν από τα ΚΤΕΛ, αν είναι δυνατόν ... δεν έχουν παράθυρα!
  • Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.
  1. Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου, προς τις μονάδες τους, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ώστε να φθάσουν με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας οργανωμένα και με προστασία της υγείας τους. «Υπάρχει κίνδυνος αν κάποιοι είναι θετικοί στον ιό, να υπάρξει μεγάλη διασπορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ