ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μπλίνκεν: Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ

Μήνυμα Μπλίνκεν: Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο συγχαρητήριο μήνυμα του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Καταγράφοντας το εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εκτιμά ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

«Σήμερα, η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί, εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική μας Συμμαχία ισχυρή και ζωντανή, ενισχύοντας τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις, επεκτείνοντας τις τεχνολογικές συνεργασίες και ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στέκεται στις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες, λέγοντας ότι αυτή η επετειακή χρονιά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να γιορταστούν τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού.

Μάλιστα, υπενθυμίζει τον συνδετικό κρίκο που ενώνει την αμερικανική και την ελληνική επανάσταση, καθώς οι ιδρυτές της Αμερικής εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία, ενώ 45 χρόνια αργότερα πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες άφησαν το σπίτι τους για να στηρίξουν τον ελληνικό αγώνα.

«Σε αυτήν την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν και καλωσορίζοντας το λαμπρό μέλλον που διαγράφετε μπροστά μας», σημειώνει ο Άντονι Μπλίνκεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ