ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέτειος 1821: Συγκινημένος ο πρίγκιπας Κάρολος κατά την κατάθεση στεφάνου

Επέτειος 1821: Συγκινημένος ο πρίγκιπας Κάρολος κατά την κατάθεση στεφάνου
Screen grab/YouTube

Εμφανής ήταν η συγκίνηση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας κατέθεσε στεφάνι υπό τους ήχους της μπάντας ενώ άκουσε τον Εθνικό Ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου που έπαιξε προς τιμή του επίσημου προσκεκλημένου.

Ακολουθώντας το τελετουργικό, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, καθώς και τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων που κατέθεσαν στεφάνι, ενώ άγημα της Προεδρικής Φρουράς απέδωσε Τιμές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους ξένους ηγέτες.

Ο πρίγκηπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ζεύγος εκπροσωπεί τη βρετανική βασιλική οικογένεια, στο πλαίσιο των εορτασμών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το ζεύγος έγινε δεκτό από τιμητικό άγημα, ενώ στην υποδοχή βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από την πρέσβη της Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ.

«Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει» τόνισε λίγο αργότερα κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των ξένων ηγετών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς, που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Έλληνες και υπενθύμισε ότι για εκείνον η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, καθώς είναι η πατρίδα του παππού του και ο τόπος γέννησης του πατέρα του, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής στην Αθήνα, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ .

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της – και σε ό,τι ένας Βρετανός ιστορικός αποκάλεσε «θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί, μπροστά σε φοβερά δεινά, και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ η ανεξαρτησία».

Τόνισε, ακόμη, ότι για τους Βρετανούς ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας και επικαλέστηκε τον Percy Shelley, φίλο του Byron, ο οποίος στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» σημειώνει ότι «Είμαστε όλοι Έλληνες».

«Έτσι, στις σελίδες της ιστορίας, μαζί με τους Έλληνες ήρωες της επανάστασης, καταγράφονται τα ονόματα Βρετανών, που συγκινήθηκαν βαθιά από αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού και συμμετείχαν στον αγώνα. Μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα, διαβάζουμε για τους Γκόρντον, Κόχρεην, Τσωρτς και Κόδριγκτον» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, επίσης, τον μεγάλο θαυμασμό του, για το σθένος του ελληνικού λαού και τόνισε ότι τον συγκινεί ιδιαίτερα η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των νέων ανθρώπων της Ελλάδας, τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και της πανδημίας, δηλώνοντας ιδιαίτερη περηφάνεια που ο φιλανθρωπικός οργανισμός Prince’s Trust International κατόρθωσε να βοηθήσει τόσους πολλούς νέους στην Ελλάδα, ώστε να βρουν εργασία, να επιμορφωθούν ή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, δίνοντας τους τα εφόδια, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να συμβάλλουν στην ευημερία και τη δύναμη της χώρας τους.

Υποστήριξε, επίσης, ότι καθώς όλοι μας εργαζόμαστε για την ανοικοδόμηση των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας στο πλαίσιο ενός έτους αδιανόητων μέχρι σήμερα μεταβολών, προκειμένου να θέσουμε τον κόσμο μας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και οι προσδοκίες του 1821 θα μπορούσαν να αποτελέσουν, ενδεχομένως, πηγή έμπνευσης για εμάς.

«Και πάλι, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις τύχες όχι μόνο των Εθνών μας, αλλά και του μοναδικού αυτού πλανήτη που μοιραζόμαστε. Από την πλευρά μου, για να υποστηρίξω αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσω έναν χάρτη πορείας που θα τοποθετεί τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τη Φύση στο επίκεντρο της οικονομικής μας μετάβασης. Αποκάλεσα αυτό το σχέδιο “Terra Carta” και με συγκινεί βαθύτατα το γεγονός ότι η Αθήνα επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή τις ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό» πρόσθεσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

Τέλος, επεσήμανε ότι και σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας.

«Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!» κατέληξε ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ