ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Self test: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Self test: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα self test.

Το θέμα θα συζητηθεί και της Βουλή μετά από ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού και άλλων 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγκεινται στα εξής σημεία:

- Τα self test δεν συμβάλλουν στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς, καθώς δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης.

-Aπουσιάζει οποιοσδήποτε σχεδιασμός συστηματικής καταγραφής των αποτελεσμάτων, άρα και αξιόπιστης ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων.

-Η αξιοπιστία των self-test, ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος.

-H διαδικασία θεωρείται άκρως προβληματική και επισφαλής υγειονομικά από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, ενώ έχουν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις από τους βιοπαθολόγους.

-Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ζήτημα διαφάνειας αφού ο διαγωνισμός για τα self test γίνεται από την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά σε λίστα προμηθευτριών εταιρειών που έχει εγκρίνει κρατικός φορέας της Γερμανίας, στην οποία πρώτη-πρώτη «φιγουράρει» η SIEMENS.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από τη μεριά της, η Αριστοτελία Πελώνη αντίκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «λέει ψέματα για τον Πρωθυπουργό και για τα τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στην στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη, ενώ αποκαλεί την επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές «πελάτες» της Siemens. Δείχνει έτσι, την «εμπιστοσύνη» με την οποία περιβάλλει την επιστήμη από την πρώτη στιγμή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι:

«Οι προδιαγραφές πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας. Δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως τη Siemens που δεν προκύπτει αν πληροί καν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Ας μας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω για μια φορά καθαρά: Συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού; Συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη;».

Το ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ παρατηρεί ότι:

«Η Κυβέρνηση προχωρεί σε διαγωνισμό-πρόκληση, θέτοντας προθεσμία μόνο 72 ωρών (!!) για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ (self tests). Προθεσμία αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα.

Ιδιαίτερα όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα-και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις -για το πώς και που- αυτά θα γίνονται.

Όταν μάλιστα η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά στην σκιά της πανδημίας στήνονται διαγωνισμοί, για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα.»

Το ΚΚΕ

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι: «Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία».

Ο Περισσός επισημαίνει ότι:

«Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην “ατομική του ευθύνη”. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».

Το ΜέΡΑ 25

Αιχμηρό και το σχόλιο του ΜέΡΑ25:

«Ακόμα και στο ζήτημα των τεστ, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να προωθεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών φίλων του. Με δήθεν διαγωνισμό εξπρές προχωράει η προμήθεια των self tests, με ω του θαύματος γνωστή του Πρωθυπουργού από τα παλιά γερμανική εταιρεία να περιμένει να αναλάβει.

Η εγκληματική υγειονομική διαχείριση της κυβέρνησης δυστυχώς δεν οφείλεται σε ανικανότητα. Αυτό θα ήταν το καλό σενάριο. Η Ιστορία θα καταγράψει την πολιτική του κ. Μητσοτάκη ως το «Νέο Μαυραγοριτισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ