ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγιο Όρος: Έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μισούστιν

Άγιο Όρος: Έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μισούστιν
O Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν INTIME

Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποίησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, στη συνέχεια της παρουσίας του στην Αθήνα για τις εορτασιτκές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σήμερα Σάββατο, ο κ. Μισούστιν αναχώρησε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Μόσχα.

Το ενδιαφέρον για την παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος ήταν ιδιαίτερα έντονο στη Ρωσία. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επίσκεψη του κ. Μισούστιν στο Άγιο Όρος μαρτυρά «την αδιάλειπτη σημασία των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του ελληνικού κόσμου».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέα Νικολάου Μπαλασόφ αναφέρει ότι:

«Είναι πολύ χαροποιό που το ρωσικό κράτος εκπροσωπήθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, σε τόσο υψηλό επίπεδο. Άλλωστε χωρίς την εξαιρετικά σημαντική ρωσική συμμετοχή, θα ήταν αδύνατο ακόμη και να φανταστούμε την απελευθέρωση της Ελλάδας», σημείωσε ο Ρώσος εκκλησιαστικός διπλωμάτης, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «ως ορθόδοξος χριστιανός ο Μιχαήλ Βλαντίμιροβιτς Μισούστιν εκμεταλλεύθηκε αυτή τη δυνατότητα, ώστε να επισκεφθεί και πάλι τον 'Αθω και να προσευχηθεί στα αγιάσματά του».

Την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στον Άθω σχολίασε για το ίδιο ρωσικό πρακτορείο και ο υφηγητής του Πανεπιστημίου Μόσχας, Αθανάσιος Ζωιτάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι «δεν γνωρίζουμε, ποιος είναι ο πνευματικός του Μιχάηλ Μισούστιν ή από ποιον γέροντα λαμβάνει κάποιες συμβουλές, όμως οι πνευματικές του σχέσεις με την Μονή Φιλοθέου, είναι, ας πούμε, ολοφάνερες».

Ο ειδικός σε θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας κ. Ζωιτάκης θύμισε επίσης ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει παρόμοια ιδιωτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ενώ «μαζί με τη σύζυγό του είχαν επίσης επισκεφθεί μετόχι της Φιλοθέου, μία από τις γυναικείες μονές στη Θάσο, η οποία τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση των γερόντων της Φιλοθέου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ